Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS odmieta riešiť migračnú krízu zvýšenou daňou na benzín a naftu

Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zavedenie celoeurópskej dane z benzínu navrhol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Bratislava 18. januára (TASR) - Opozičná strana SDKÚ-DS odmieta riešiť migračnú krízu zvyšovaním daní na benzín a naftu. "Panika z následkov neriešenia utečeneckej krízy so sebou prináša aj bizarné návrhy zo strany niektorých politických predstaviteľov. Medzi také sa zaradil aj najnovší nápad nemeckého ministra financií," uviedla SDKÚ-DS v reakcii na víkendové vyjadrenia Wolfganga Schäubleho, ktorý navrhol zavedenie celoeurópskej dane z benzínu.

"Nápad nemeckého ministra financií na ďalšiu daň z benzínu v celej EÚ na riešenie utečeneckej krízy je absolútnym nezmyslom. EÚ má dostatočný byrokratický aparát a dostatok peňazí, aby problém zvládla aj bez ďalšieho zaťažovania jej obyvateľov," uviedol predseda Ústrednej rady SDKÚ-DS Milan Roman.

"Už od minuloročnej jari upozorňujeme, že prvým krokom na elimináciu migračnej krízy je dôsledná ochrana európskych hraníc, podrobná evidencia všetkých osôb vstupujúcich do EÚ a rozbitie pašeráckych sietí. Toto je absolútny základ. Ak sa nám to nepodarí dosiahnuť, tak prílev migrantov bude pokračovať a európski politici budú vymýšľať pseudoriešenia, podobné tomu najnovšiemu o dani z benzínu," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Agentúra AP v sobotu (16. 1.) informovala, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhol zavedenie celoeurópskej dane z benzínu. Tá by mohla pomôcť pri zvládaní nákladov na riešenie migračnej krízy v Európe.

Ako povedal v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ak v národných rozpočtoch, ani v rozpočte Európskej únie nie je (na riešenie krízy) dosť peňazí, mohli by sa krajiny dohodnúť napríklad na zvýšení dane z benzínu. "Prečo by sme sa nemohli na niečom takomto zhodnúť na celoeurópskej úrovni, ak je situácia taká vážna?" spýtal sa Schäuble a dodal, že EÚ musí ustrážiť vonkajšie hranice Schengenu.