Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS vyzýva ministra Čisláka a riaditeľov na rokovanie so sestrami

Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo počas prejavu na rokovaní Ústrednej rady strany v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Expert SDKÚ-DS na zdravotníctvo upozornil, že od 1. marca vstúpia do platnosti ďalšie výpovede sestier.

Bratislava 9. februára (TASR) - Strana SDKÚ-DS vyzýva ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) aj riaditeľov nemocníc, aby rokovali so sestrami, ktoré sa chcú vrátiť k pacientovi, a dohodli sa na takom spôsobe odmeňovania, ktorý by vyhovoval obom stranám. Povedal to dnes expert SDKÚ-DS na zdravotníctvo Valerián Potičný, podľa ktorého sa situácia za posledné dni skomplikovala a stala sa neprehľadnou.

"Sestry deklarovali, že by sa chceli vrátiť do nemocníc a dohodnúť sa na podmienkach. Na druhej strane vláda, minister a riaditelia nepostupujú týmto spôsobom a ich postoje sú odlišné. Strany sa nevedia dohodnúť a posielajú si mediálne odkazy," podotkol Potičný.

Zároveň upozornil, že od 1. marca vstúpia do platnosti ďalšie výpovede sestier, ktoré budú chýbať. "Je potrebné, aby vláda, minister a riaditelia sa tejto situácii venovali s plnou vážnosťou. Návrat sestier je absolútne nevyhnutný. Boli vysoko kvalifikované a nie je možné ich nahradiť absolventmi," dodal.

Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová v pondelok (8.2.) povedala, že situácia ohľadne riešenia hromadných výpovedí sestier sa vyvíja tak, ako očakávali. Sestry sa na rokovaniach vo fakultných nemocniciach v Prešove a Žiline dozvedeli, že zariadenia nepotrebujú všetky sestry, ktoré odišli, keďže časť z nich už nahradili. Rovnaký odkaz prišiel aj z trnavskej nemocnice.

Lazorová poukázala na to, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sestry poprosil, aby sa vrátili k pacientom s tým, že majú zagarantované svoje pôvodné miesta. Neskôr sa podľa jej slov vyjadrenia zmenili. Sestry preto v pondelok šli na rokovania s tým, že zistia, aká je ponuka. "To, čo sme očakávali, sa aj naplnilo," skonštatovala pre TASR s tým, že nie je dôvod, aby sa sestry za takýchto podmienok vrátili.

Sestry a pôrodné asistentky v piatok (5.2.) súhlasili s návrhom premiéra, aby sa vrátili naspäť do práce. Žiadajú však splnenie niektorých podmienok. Medzi nimi má byť napríklad pracovná zmluva na dobu neurčitú s uvedením miesta pracoviska a na pôvodnú pracovnú pozíciu. Žiadajú tiež dodržiavanie personálnych normatívov v nemocniciach a garanciu vyšších platov, ako im priniesol od tohto roku nový zákon.

Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje desiatky neštátnych zariadení, s návrhom sestier nesúhlasí. Nepáči sa jej, že by mali mať vyššie platy ako tie, ktoré ostali v nemocniciach. Rovnako, že sestry, ktoré nemocnice novo prijali, by sa mali prepustiť. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká v piatok nevedela presne povedať, čo bude so sestrami, ktoré už nemocnice začali prijímať namiesto tých vo výpovedi. Myslí si však, že bude potrebné, aby zostali, keďže sestry žiadajú aj dodržiavanie personálnych normatívov.

Zástupkyne sestier sa dnes chystajú k prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ako poznamenala Lazorová, chcú ho oboznámiť so súčasnou situáciou aj so svojimi cieľmi.