Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezídium SDKÚ-DS navrhlo na post predsedu NKÚ Karola Mitríka

Na snímke Karol Mitrík, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája.

Bratislava 5. mája (TASR) - Vlastného kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) bude nominovať aj opozičná SDKÚ-DS. Prezídium strany na návrh lídra SDKÚ-DS Pavla Freša na tento post nominovalo Karola Mitríka, ktorý počas vlády Ivety Radičovej šéfoval SIS.

"Karol Mitrík získal v roku 2010 podporu všetkých pravicových strán a na návrh vlády Ivety Radičovej sa stal riaditeľom SIS. V tejto pozícii potvrdil svoju odbornosť a získal si rešpekt medzi partnermi v zahraničí. Má teda najlepšie predpoklady na to, aby dokázal efektívne a nestranne riadiť NKÚ," povedal Frešo.

Podľa SDKÚ-DS opozičné strany za tri roky nenavrhli kandidáta na post predsedu NKÚ, ktorý by v parlamente získal podporu potrebnú na zvolenie. "Tento post sa navyše stal predmetom politikárčenia a odborné predpoklady kandidátov boli potláčané do úzadia," myslí si Frešo.

SDKÚ-DS podľa jeho slov vždy kládla dôraz na odbornosť, a preto sa prezídium strany rozhodlo navrhnúť na tento post Karola Mitríka. V minulosti totiž pôsobil v samospráve ako zástupca primátora, neskôr ako primátor, prvý viceprezident Únie mesta a obcí Slovenska či poslanec NR SR a člen osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS, výboru pre verejnú správu a bol náhradníkom v Stálej delegácii NR SR do parlamentného zhromaždenia NATO. "Vo funkcii riaditeľa SIS sa jeho inštitúcia nedopustila žiadnych porušení zákona, postupovala nestranne, vyhla sa škandálom a vďaka tomu si získala rešpekt aj medzi partnerskými organizáciami v zahraničí," dodáva SDKÚ-DS.

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája. Tento post má patriť opozícii, pričom úplne pôvodná dohoda hovorila o tom, že nominanta predloží SaS. Liberáli aj teraz pripustili možnosť, že nominujú vlastného kandidáta, chcú však rokovať. KDH už avizovalo nomináciu prokurátora Maroša Žilinku, ktorého hnutie navrhovalo aj v minulosti. Pred hlasovaním ho však opozícia z voľby stiahla, lebo Smer-SD rozhodol, že hlasovanie bude tajné, čo sa opozícii nepáčilo. NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.