Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS:Pacienti v NOÚ asi nedostali lieky v koncentrácii, v akej mali

Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre krádeže liekov v NOÚ v Bratislave obvinili podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka celkovo deväť osôb.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Pacienti v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave s vysokou pravdepodobnosťou nedostali lieky v koncentrácii, v akej mali. Vyhlásil to dnes expert SDKÚ-DS na zdravotníctvo Valerián Potičný. Odvolal sa na informácie od občanov, ktoré prišli po prevalení kauzy krádeže onkologických liekov v NOÚ.

"Dávka chemoterapie sa odvíja od hmotnosti pacienta, na základe ktorej sa vypočíta dávka lieku. Málokedy je to tak, že ide na hmotnosť pacienta presne jedno balenie. Môže ísť polovica alebo aj jeden a pol balenia. Zvyšná polovica má byť zlikvidovaná, a to sa nestalo. Ak použili ten zvyšok pre ďalších pacientov, doplnili to fyziologickým roztokom? Doplnili to originálnym chemoterapeutikom? Doplnili to ďalším balením? Mohlo to tak byť, ale nemuselo," pripustil Potičný a pýtal sa, či pacienti dostali dávku, ktorú potrebovali. Ako tvrdí, ak pacient nedostane svoju koncentráciu lieku, nádor v tele to neovplyvní, ale všetky negatívne sprievodné javy sú prítomné.

Podľa Potičného je to situácia, kedy je priamo ohrozené zdravie a život pacientov, lebo sa kradnú onkologické lieky a ohrozuje sa tak liečba pacientov. "Dialo sa to v špičkovej nemocnici. Čo sa deje potom v ostatných zariadeniach? Je to rozklad zdravotníctva a úpadok morálky najhrubšieho zrna," dodal.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vyzval ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), aby okamžite nariadil vyšetrenie všetkých dotknutých pacientov. "Aby sa odhalilo, či im neboli podávané pančované cytostatiká a aby sme vylúčili u všetkých, ktorí mohli len teoreticky byť obeťami, aby sme vylúčili dopady na ich zdravie. Toto neznesie odklad, tu nie je priestor a utajené vyšetrovanie. Treba týchto pacientov pozvať do NOÚ a vyšetriť, aby sme predišli škodám," odkázal.

Barbora Oráčová zo Združenia žien SDKÚ-DS poukázala na firmu ONCO - Consult, s.r.o., kde sú spoločníkmi riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský a spoločnosť FEZOJ ADVISORS Ltd. sídliaca na Cypre. "FEZOJ môže znamenať aj Jozef odzadu. Táto firma sídli na Letnej 5, teda v bytovom dome, kde býva pán Dolinský. Preto by som sa chcela opýtať, na čo je pánovi Dolinskému firma, ktorá má vo svojom predmete činnosti kúpu tovaru za účelom jeho predaja konečnému spotrebiteľovi, baliace činnosti, manipuláciu s tovarom či skladovanie. Toto je vec, ktorá by nielen mňa zaujímala," uzavrela Oráčová.

Pre krádeže liekov v NOÚ v Bratislave obvinili podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) celkovo deväť osôb. Šiesti z nich boli zamestnancami nemocnice. "Prebieha vyšetrovanie, je to na začiatku," skonštatoval minister v stredu (16.12.) s tým, že ďalšie informácie by ho mohli zmariť.

Minister zdravotníctva Čislák nechcel špekulovať, či prípad súvisí s vývozom liekov zo Slovenska do zahraničia, kde je ich cena vyššia. "Ja by som si počkal na závery vyšetrovania a na základe toho by sme aj do budúcna urobili určité opatrenia, ktoré by aj tieto veci sprísnili," skonštatoval.

Šiestich obvinených zamestnancov už prepustili z NOÚ, informoval jeho riaditeľ Jozef Dolinský. Medzi ďalšími obvinenými sú podľa denníka Nový Čas aj pracovníci farmafiriem. Zdroj denníka tvrdí, že polícia zadržala jedného z pracovníkov nemocnice, ako dáva lieky žene z farmapriemyslu. Tá mala za ne zaplatiť 13.000 eur.

Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa NOÚ koncom októbra zamestnanci. Ten sa obrátil na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo.