Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Podoba dnešnej strednej Európy nesie Štefánikov rukopis

Pavol Frešo Foto: Archív SDKÚ-DS

Podľa slov Pavla Freša aj vďaka Štefánikovi bola prvá Československá republika štátom, ktorý pevne stál na demokratických princípoch a pilieroch slobody.

Bratislava 21. júla (TASR) - Dielo Milana Rastislava Štefánika je dôkazom, že aj malé národy môžu svetu ponúknuť osobnosti, ktoré ovplyvnia vývoj na desiatky rokov dopredu. Pri príležitosti 135. výročia narodenia tohto slovenského štátnika to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.



"Bez diplomatických zručností, vedeckého renomé a tvrdej vojenskej disciplíny by sa Milan Rastislav Štefánik nevypracoval na rešpektovaného a silného štátnika. Svojím angažovaním počas príprav na vznik Československa vytvoril podmienky aj pre existenciu samostatného Slovenska. Je neodškriepiteľné, že dnešná podoba strednej Európy nesie výrazný Štefánikov rukopis," uviedol Frešo.

Podľa jeho slov aj vďaka Štefánikovi bola prvá Československá republika štátom, ktorý pevne stál na demokratických princípoch a pilieroch slobody. "Sám si však veľmi dobre uvedomoval, že človek nedokáže zmeniť beh dejín, napriek tomu nerezignoval, o čom vypovedá aj jeden z jeho výrokov: Nemôžeme udalosti tvoriť. Tie sú výsledkom tisícich faktorov, na ktoré nemáme na všetky vplyv. Môžeme im však dať určitý smer, útvar," pripomenul Frešo.

Šéf Bratislavského samosprávneho kraja zároveň tvrdí, že odkaz Milana Rastislava Štefánika ostal desaťročia inšpiráciou pre generácie demokratických politikov. "Demokracia ako protiklad chaosu, či demokracia, ktorá núti človeka premýšľať, či svojím konaním nepoškodí niekoho iného, tieto Štefánikove myšlienky sú pritom aktuálne aj dnes," dodal Frešo.