Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS podporuje učiteľov, štát podľa nej v otázke školstva zlyhal

Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo počas prejavu na rokovaní Ústrednej rady strany v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Strana tvrdí, že školstvo nebolo prioritou ani jednej z ponovembrových vlád na Slovensku.

Bratislava 17. januára (TASR) - Štát v otázke školstva zlyhal a politické garnitúry všetkých období spravili pre školstvo minimum. Myslí si to politická strana SDKÚ-DS, podľa ktorej prevážili sľuby nad skutkami a riešeniami. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti učiteľov preto podporuje.

"Zasadzujeme sa za splnenie ich požiadaviek. Vyzývame aj predstaviteľov ostatných strán, aby v budúcnosti umožnili odborníkom z praxe viesť rezort školstva a do nevyhnutnej školskej reformy zapojili i združenia, ktoré sa dlhodobo tejto problematike venujú," uviedol predseda Sekcie vzdelávania SDKÚ-DS Ján Odzgan.

Strana tvrdí, že školstvo nebolo prioritou ani jednej z ponovembrových vlád na Slovensku. Najviditeľnejším dôkazom podľa strany je fluktuácia na poste ministra tohto rezortu, od Nežnej revolúcie sa na ňom vystriedalo 17 ľudí.

"Takáto nestabilita vo vedení ministerstva má za následok neriešenie akútnych problémov," podotýka strana. SDKÚ však bolo súčasťou troch ponovembrových vlád a od roku 2010 do roku 2012 mala strana i ministra školstva Eugena Jurzycu.

Aby boli deti vzdelané a pripravené do pracovného života, treba podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša motivovať kvalitných pedagógov k práci na školách a upraviť učebné osnovy tak, aby mali žiaci a študenti možnosť rozvíjať svoje prednosti. Vzdelávací systém by mal tiež podľa lídra strany vo väčšej miere reflektovať na požiadavky trhu práce.

Iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila v pondelok (11. 1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku.