Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Povinné kvóty pre migrantov sú pseudoriešením

Africkí migranti sa zhromažďujú na kamennej pláži pri Mentone na francúzsko-talianskej hranici na juhovýchode Francúzska 16. júna 2015. Okolo 150 migrantov predovšetkým z Eritrey a Sudánu sa pokúšajú už od minulého piatku prekročiť hranicu z Talianska, v čom im ale bráni francúzska a talianska polícia blokádou. Foto: FOTO TASR/AP

SDKÚ-DS chce preto v parlamente počas rokovania o problematike migrantov predstaviť vlastné nástroje riešenia. Jedným má byť zmena sociálnych systémov v členských krajinách Európskej únii.

Bratislava 17. júna (TASR) - Povinné kvóty na relokáciu žiadateľov o azyl v európskych krajinách sú podľa SDKÚ-DS len pseudoriešením problému s utečencami. SDKÚ-DS chce preto v parlamente počas rokovania o problematike migrantov predstaviť vlastné nástroje riešenia. Jedným má byť zmena sociálnych systémov v členských krajinách Európskej únii.

"To sa netýka len imigrantov, ale všetkých ľudí žijúcich v Európe. Úlohou štátov je vybudovať nevyhnutnú sociálnu sieť pre tých, ktorí stratia prácu alebo sa ocitnú v životnej situácii, z ktorej sa vlastnými silami nedokážu dostať. Je chybou, že európske vlády vytvorili sociálne systémy, ktoré ľudí naučili naťahovať ruky a nepodporovali ich osobnú iniciatívu," povedal líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Zmena sociálnych systémov v Európe môže podľa SDKÚ-DS dopomôcť k riešeniu problému imigrantov, ale aj vrátiť obyvateľom starého kontinentu istotu, že pracovať sa oplatí. Ako tvrdí Frešo, Európa si za utečenecký problém môže z veľkej časti aj sama. "Politici totiž nanútili ľuďom myšlienku, že štát sa o nich postará a netreba pritom ani pohnúť prstom. Takéto správy sa prirodzene dostali aj za hranice starého kontinentu a dnes majú mnohí obyvatelia rozvojových krajín predstavu, že Európa je raj na zemi, v ktorej netreba pracovať,“ povedal.