Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS predstaví v novembri vlastnú víziu voči socialistickému štátu

Ivan Štefanec (vzadu) a Pavol Frešo (vpredu) Foto: TASR/Michal Svítok

Frešo pripustil, že pripravovaný program bude možné presadiť len v takom prípade, ak stredo-pravé strany dokážu opäť získať stratenú dôveru voličov.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS predstaví symbolicky 17. novembra nový program. V ňom chce ponúknuť vlastnú víziu spravodlivého štátu, ktorá má byť alternatívou voči vládnej vízií socialistického smerovania krajiny. Vo svojom úvodnom prejave na Ústrednej rade strany to dnes uviedol jej predseda Pavol Frešo (SDKÚ-DS).

"SDKÚ-DS musí byť stranou práve pre tých, ktorí sa živia svojou prácou, ktorí sa snažia, a ktorí sa chcú vzdelávať a starať o svoje rodiny, ktorí vytvárajú hodnoty a ťahajú celú našu ekonomiku. Práve podpora aktívnych, pracujúcich ľudí bude hlavným princípom nášho programu," podčiarkol dnes líder SDKÚ-DS.

Frešo pritom pripustil, že pripravovaný program bude možné presadiť len v takom prípade, ak stredo-pravé strany dokážu opäť získať stratenú dôveru voličov. To sa podľa jeho slov nedá dosiahnuť bez ukončenia pretrvávajúcich opozičných sporov.

"Na Slovensku sme sa dopracovali k absurdnej situácii, keď pomaly každý druhý opozičný poslanec chce mať vlastnú politickú stranu alebo nejakú platformu," poznamenal v narážke na hnutie Nová Väčšina Daniela Lipšica a politickú platformu Radoslava Procházku (KDH).

Vzorom opozičných strán by podľa neho mala byť takzvaná Aprílová dohoda, vďaka ktorej prodemokratické politické strany porazili vo voľbách v roku 1946 komunistickú stranu. "Prvou skúškou našej schopnosti spolupracovať budú už o rok župné voľby a potom voľby prezidentské," doplnil Frešo.

Účastníci dnešného rokovania Ústrednej rady SDKÚ-DS si zvolili aj novú predsedníčku rady. Stala sa ňou starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová. Tá sa ako jediná uchádzala o post, ktorý opustil Jozef Mikuš. Zo 73 hlasujúcich ju podporilo 62.

Frešo: Hrozí, že Smer-SD bude chcieť posilniť právomoci prezidenta SR

Je povinnosťou stredopravých strán postupovať spoločne pri výbere kandidáta na post prezidenta SR, pretože už v súčasnosti je úplne jasné, že ľavica reprezentovaná vládnym Smerom-SD, bude mať len jedného kandidáta. Vyhlásil to dnes predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo po rokovaní Ústrednej rady strany v Polomke.

"Dokonca tu hrozí, keďže vidím, že sa odsúva ten ich termín ohlásenia kandidáta (Smeru-SD) na post prezidenta, že sa zmenia aj prezidentské právomoci, aby sa posilnila pozícia prezidenta a smerovali sme možno k nejakému prezidentskému systému," poznamenal Frešo.

Šéf SDKÚ-DS po rokovaní rady zdôraznil nevyhnutnosť spolupráce opozičných strán. Ich úlohou je podľa neho hľadať spoločné témy, ktoré ich budú spájať, namiesto toho, aby neustále poukazovali na svoje rozdiely. Prvou významnou skúškou takejto kooperácie aj na personálnej úrovni by mohli byť už blížiace sa komunálne voľby. Stredopravé strany by mali podľa Freša vytvoriť spoločný program, na základe ktorého by následne vybrali aj jednotlivých kandidátov. Či sa sám bude uchádzať o znovuzvolenie za predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, neprezradil.

"Som presvedčený, že pokiaľ ľudia uvidia, že sme schopní spolupráce, že máme viac hodnôt, ktoré nás spájajú, ako tých, ktoré nás delia, tak aj dôvera v to, čo robíme, bude vzrastať. Ja len pripomeniem, že pád predošlej vlády práve zapríčinilo absolútne a úplne prioritne a nepochopiteľné zvýrazňovanie všetkých rozdielov," dodal Frešo.