Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS predstavila desaťbodový program pre zdravotníctvo

Z tlačovej konferencie SDKÚ-DS. Na archívnej snímke predseda SDKÚ - DS Pavol Frešo (tretí zľava) a predseda Ústrednej rady SDKÚ - DS Milan Roman (štvrtý zľava). Uprostred pri rečníckom pulte Peter Húska. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Nevyhnutnou má byť podľa strany novelizácia zdravotníckych zákonov.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS dnes predstavila desatoro zmien, ktoré by mali zlepšiť situáciu v zdravotníctve. Sú medzi nimi zmena legislatívy i financovania či reforma ambulantnej starostlivosti. "Situácia v zdravotníctve už dnes nepotrebuje kozmetické úpravy, ale potrebuje zmenu," skonštatoval lekár Valerián Potičný, ktorý je 14. na kandidátke. Okrem neho je na nej aj ďalších deväť lekárov a jedna sestra.

Nevyhnutnou má byť novelizácia zdravotníckych zákonov, ktoré podľa Potičného už nevyhovujú požiadavkám doby a potrebám moderného zdravotníctva. Okrem iného by zmenil zákon upravujúci poplatky v ambulanciách lekárov. Situáciu by riešil napríklad stanovením rozsahu a stropu poplatkov. Za dôležité tiež považuje spravodlivé odmeňovanie zdravotníkov, na čo však má byť potrebná zmena financovania zdravotníctva.

"Môže sa to diať aj úsporami, ktoré vzniknú, ak sa podarí zaviesť systém e-Health, samozrejme, zvýšeným percent za platbu štátu a hlavne úhradou ekonomicky primeraných nákladov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Ak by sa toto podarilo, možno by sa konečne dosiahlo to, aby sa zdravotníctvo prestalo zadlžovať a malo by finančné prostriedky na svoj ďalší rozvoj," povedal Potičný. Privítal by i umožnenie viaczdrojového financovania nemocníc tak, aby sa na ňom mohli podieľať aj samosprávnej kraje.

V desatoro SDKÚ-DS je aj dokončenie projektov elektronizácie zdravotníctva a nového spôsobu financovania nemocníc, tzv. DRG systém. Program počíta aj s modernizáciou nemocníc či vybudovaním urgentných príjmov vo všetkých krajských mestách. Reformovať sa má podľa SDKÚ-DS aj ambulantná starostlivosť, kde by sa mal napríklad meniť spôsob preplácania úkonov v ambulanciách. Potičný avizoval aj zavádzanie ochranných prvkov na recepty, preventívne programy vo verejnom zdravotníctve či úzku komunikáciu so zdravotníkmi a ich zástupcami.

SDKÚ-DS navrhuje aj prijatie zákona o pripoistení. Pacienti by si tak mohli v poisťovniach objednávať produkty podľa svojich potrieb. "Ak majú záujem o niektoré zdravotné výkony, ktoré sú len súvisiace so zdravotnou starostlivosťou a ak chcú si ich nechať nejakým spôsobom zaplatiť, aby to vôbec bolo umožnené. Dlho sa o tom hovorí, nikto to zatiaľ nezrealizoval," zhrnul.