Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Rozpočet na rok 2016 je o prejedaní a kupovaní voličov

Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Strana si myslí, že stovky miliónov eur, ktoré mohla vláda v budúcom roku investovať do znižovania dlhu, daní a odvodov či do vzdelanostnej ekonomiky, sa prejedia.

Bratislava 23. júla (TASR) – Štvrtý rozpočet vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorý predstavilo ministerstvo financií, je zavŕšením ľahkovážnej a krátkozrakej ekonomickej politiky celého funkčného obdobia. V reakcii na dnes zverejnený návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018 to uviedla opozičná SDKÚ-DS.

Strana je presvedčená, že stovky miliónov eur, ktoré mohla vláda v budúcom roku investovať do znižovania dlhu, daní a odvodov či do vzdelanostnej ekonomiky, sa prejedia a minú na nezmyselné populistické sociálne balíčky.

„Socialistická vláda konsolidovala verejné financie z peňazí, ktoré vytiahla od ľudí, živnostníkov, podnikateľov či budúcich dôchodcov. Ficova vláda premárnila každú príležitosť na zoštíhľovanie svojich výdavkov a investovanie do budúcnosti,“ konštatoval šéf SDKÚ Pavol Frešo.

Zníženie budúcoročného schodku štátneho rozpočtu o tretinu podľa neho nič nemení na veci, že vláda plánuje na budúci rok „zaťať dvojmiliardovú sekeru, ktorú o pár rokov budeme platiť my všetci“. Nižší deficit vraj ponesú na svojich pleciach do veľkej miery bežní ľudia, ktorých Fico vyhnal z druhého piliera, alebo živnostníci, či podnikatelia nútení platiť daňové licencie.

„Napriek zvyšovaniu príjmov vláda Smeru definitívne rezignovala na systémové zmeny, ktoré by Slovensku v budúcnosti zabezpečili udržateľný rozvoj, zvyšovanie kvality vzdelávania, podporu podnikateľského prostredia, a teda zlepšovanie kvality života ľudí. Ficov kabinet premárnil príležitosť na zjednodušenie a zníženie odvodov, opravu daňového systému, ozdravenie zdravotníctva alebo vytvorenie podmienok pre zvýšenie zamestnanosti,“ zhodnotil Milan Roman, v strane zodpovedný za podnikanie a zamestnanosť.

Z návrhu rozpočtu vyplýva, že deficit verejnej správy by mal v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). Aktuálna prognóza rezortu financií predpokladá rast ekonomiky na úrovni 3,7 %. „Trh práce bude reagovať na tento priaznivý vývoj, a preto očakávame pokračovanie rýchleho rastu zamestnanosti na úrovni 0,8 %,“ avizuje ministerstvo.