Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Štát by nemal pýtať peniaze za úkony, do ktorých občanov núti

Pavol Frešo, archívne foto Foto: Archív SDKÚ-DS

Ak chce štát podľa strany podporovať vznik nových pracovných miest, nemal by pýtať peniaze ani za mnohé povinné úkony.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Slováci sú do využitia niektorých služieb podľa SDKÚ-DS nútení štátom a ešte za to aj zaplatia. Je preto spravodlivé, aby úrady za tieto úkony nežiadali peniaze, myslí si predseda strany Pavol Frešo.

"Treba v tomto systéme nastoliť spravodlivosť, aby nešlo o ďalšiu vynútenú daň," informoval TASR. Príkladom je podľa jeho slov dedičské konanie, ktoré prebieha bez toho, aby oň pozostalí požiadali. "Automaticky sa stávajú účastníkmi konania pred súdom a podľa výšky zdedeného majetku musia zaplatiť od 6,50 do 165,50 eura," vysvetlil Frešo.

Neopomenul ani zápis do katastra nehnuteľností či poplatky za výpis z registra trestov pre potreby štátnej a verejnej správy. Zoznam v prípade poplatkov, "ktoré komplikujú život živnostníkom alebo podnikateľom", by bol podľa Freša oveľa dlhší. Tvrdí, že cieľom SDKÚ-DS je minimalizovať zásahy štátu do života Slovákov, hoci si uvedomuje, že niektoré zásahy sú nevyhnutné. Ak chce štát podľa strany podporovať vznik nových pracovných miest, nemal by pýtať peniaze ani za mnohé povinné úkony.