Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Súdy by mali platiť za prieťahy v súdnom konaní

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Súdy by mali za prieťahy v súdnom konaní povinne platiť účastníkom náhradu vo výške 500 eur.S takýmto návrhom prichádza SDKÚ-DS.Svoju iniciatívu zatiaľ nepredkladá do parlamentu,chce o nej diskutovať.

Bratislava 20. mája (TASR) - Súdy by mali za prieťahy v súdnom konaní povinne platiť účastníkom náhradu vo výške 500 eur. S takýmto návrhom prichádza SDKÚ-DS. Svoju iniciatívu zatiaľ nepredkladá do parlamentu, chce o nej diskutovať. Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente predstavitelia SDKÚ-DS na čele so šéfom Pavlom Frešom.

Súd by mal mať povinnú striktnú lehotu rozhodnúť vo veci samej do 30 dní od uzatvorenia dokazovania. Takú istú lehotu by mal mať aj pre odoslanie písomného vyhotovenia rozsudku od jeho vyhlásenia. A mala by sa tiež sprísniť existujúca desaťdňová lehota na vydanie platobného rozkazu. Sprísnenie má spočívať v sankcii, ktorou má byť vyplatenie náhrady.

"Sankcia 500 eur, zaplatená súdom obom stranám sporu, je pre jej príjemcu náhradou za ujmu, ktorú mu súd prieťahom v konaní spôsobí,"
vysvetlil predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.