Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS vo voľbách do VÚC chce koalície s hodnotovo blízkymi stranami

Na snímke je Milan Roman Foto: TASR - Štefan Puškáš

Mimoparlamentná SDKÚ-DS sa zapojí do tohtoročných volieb do vyšších územných celkov.

Bratislava 15. januára (TASR) - Strana SDKÚ-DS sa zapojí do tohtoročných volieb do vyšších územných celkov. Má záujem o koalície s hodnotovo blízkymi stranami. Rokovania prebiehajú na krajských úrovniach, o ich výsledkoch je však predčasné hovoriť. Strana však už dnes avizuje, že v Banskobystrickom kraji by podporila spoločného kandidáta "preferenčne najsilnejších demokratických a proeurópskych strán". TASR to povedal prvý podpredseda SDKÚ-DS Milan Roman, ktorý chce udržať stranu na politickej scéne.


"Zapojíme sa do regionálnych volieb vo všetkých krajoch. SDKÚ-DS má v župných parlamentoch svojich zástupcov aj dnes a zároveň disponuje osobnosťami, ktoré sa môžu uchádzať o podporu. Politická scéna je dnes značne roztrieštená, a preto máme záujem byť súčasťou koalícií so stranami, ktoré sú nám hodnotovo blízke," uviedol Roman.

TASR ohľadom volieb do VÚC oslovila aj mimoparlamentný SKOK. "Vzhľadom na dôrazné uplatňovanie demokratického a decentralizovaného prístupu strany SKOK - Európski liberálni demokrati (ELD) je rozhodnutie o účasti v regionálnych voľbách, či už samostatne, alebo vo volebných koalíciách, autonómnym rozhodnutím jednotlivých krajských snemov strany," odpovedal kancelár strany SKOK Michal Nižňan s tým, že strana vylučuje spoluprácu s extrémistami.

Svoje stratégie pre voľby do VÚC už pripravujú aj parlamentné strany. Stranícke orgány vládneho Smeru-SD budú o postupe hovoriť na najbližších zasadnutiach. Jeho koaličný partner SNS chce ísť sám, tretia vládna strana Most-Híd sa mieni pokúšať o koalície. Opozičné SaS a OĽaNO-NOVA oznámili spoločný postup, priberú k sebe zrejme aj mimoparlamentné KDH. Hnutie Sme rodina by išlo do volieb aj samo, ale nebráni sa ani dohodám. Jeho šéf Boris Kollár navyše zvažoval kandidatúru na predsedu Bratislavského kraja. Svojich kandidátov bude mať aj ĽSNS.