Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS vyzýva premiéra, aby dodržiaval proeurópsky postoj

Na snímke premiér Robert Fico. FOTO TASR/Tomáš Halász

Strana SDKÚ-DS vyzýva premiéra Roberta Fica, aby svojimi postojmi nepodporoval agresiu Ruska.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Strana SDKÚ-DS vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby dodržiaval proeurópsky postoj a nepodporoval svojimi postojmi agresiu Ruska. Podľa podpredsedu strany a europoslanca Ivana Štefanca je viac ako dôležité, aby Slovensko nezapredalo svoju pozíciu za ekonomické výhody a nepodporovalo škodlivú populistickú politiku, ktorá napomáha násiliu a extrémizmu.

"Vyzývame premiéra, aby presadzoval kroky, ktoré napomôžu obmedziť agresiu Ruskej federácie, ktorá ohrozuje mier vo svete," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Štefanec.

Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník vyzval premiéra, aby v prípade, že má iný názor a riešenie vojenského konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom, má ho povedať na summite. "Presadzujte tento postoj. Ale keď nemáte, tak vás vyzývame, aby ste dodržiavali záväzky Slovenska ako členského štátu EÚ a NATO a nespochybňujte svojimi vyhláseniami túto politiku a Slovensko ako spojenca," vyzval Kaník Fica.

Podľa neho je dôležité, aby sme svojím postojom potvrdili, že patríme k EÚ a NATO. "Vždy je dôležité, ku komu patríme. Je dôležité, že dnes patríme k demokratickým a slobodným krajinám. Preto vyzývame, aby premiér nerobil hanbu Slovensku," poznamenal Kaník.

SDKÚ-DS znepokojuje, že predseda vlády na jednej strane v Bruseli schvaľuje sankcie, na druhej strane doma ich kritizuje. "Je to cynické, podlé a nezodpovedné," tvrdí Štefanec, ktorého sa na Ficove zmeny postojov pýtajú kolegovia v europarlamente. Štefanec dodal, že premiérove vyjadrenia podporujú agresiu a znevažujú Slovensko ako dôveryhodného partnera. "Poškodzuje slovenské záujmy a občanov," povedal o šéfovi kabinetu Štefanec.