Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Nerobme z držiteľov zbraní potenciálnych teroristov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ak by prešla myšlienka výrazného obmedzenia dostupnosti zbraní, podľa SDKÚ-DS by to bolo jednoznačným víťazstvom teroristov.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Bruselská myšlienka obmedziť dostupnosť zbraní je len pseudoriešením skutočného problému. Tvrdí to strana SDKÚ-DS, podľa ktorej ho predstavujú pašeráci zbraní, nie ľudia, ktorí prešli psychologickým vyšetrením.

"Automatické zbrane sú u nás, ale aj v ďalších európskych krajinách zakázané od 2. svetovej vojny. Všetky, ktoré sa dostali do rúk teroristom, prešli rukami pašerákov," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Brusel by podľa neho mal prestať "obťažovať slobodných ľudí". Ako ďalej uviedol, tak ako mal spolu s vládami už na jar zasiahnuť proti pašerákom ľudí, tak aj dnes by mali európski úradníci spolu s národnými politikmi koordinovať svoje kroky proti pašerákom zbraní.

Ak by prešla myšlienka výrazného obmedzenia dostupnosti zbraní, podľa SDKÚ-DS by to bolo jednoznačným víťazstvom teroristov. "Tento nápad robí z každého držiteľa legálnej zbrane, vrátane zberateľov či poľovníkov, potenciálnu hrozbu pre spoločnosť. To považujeme za neospravedlniteľné," tvrdí strana.

Predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý konštatuje, že nikto sa neodváži tvrdiť o niektorých obyvateľoch Švajčiarska, že sú potenciálnou hrozbou pre spoločnosť či Európu. "Všetci Švajčiari, ktorí absolvovali vojenskú službu majú automaticky doma guľovnicu. Musia pritom samozrejme dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia. Žiaľ, v Bruseli sa s teroristickými hrozbami chcú opäť vyrovnať po svojom," vysvetlil. Reštrikcie majú pocítiť podľa neho bežní ľudia, a nie pašeráci či podsvetie.

Ako podotýka SDKÚ-DS, na Slovensku sú dnes veľmi prísne podmienky na získanie a držbu strelnej zbrane. "Napriek tomu skutočne dochádza k ojedinelým tragédiám, ktoré však nie sú terorizmom. Sme presvedčení, že nie je možné hádzať všetkých držiteľov zbraní do jedného vreca," dodala strana.