Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Zdravotníci z okresných nemocníc problém v Žiline nevyriešia

Na archívnej snímke zdravotné sestry, ktoré ukončili svoju prácu počas mimoriadneho brífingu ku krízovej situácii v slovenskom zdravotníctve pred hlavným vstupom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline po polnoci 1. februára 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Zdravotná starostlivosť v špičkových nemocniciach a špičkových oddeleniach sa nedá zabezpečiť s nižším počtom sestier, tvrdí Valerián Potičný.

Bratislava 4. februára (Teraz.sk) - Neriešenie krízovej situácie v žilinskej a prešovskej nemocnici, ktorá nastala odchodom stoviek sestier, je hazardovaním so zdravím a životmi ľudí. "Presun zdravotníkov z okresných nemocníc do fakultných nielenže nerieši zabezpečovanie adekvátnej zdravotnej starostlivosti, ale znižuje jej kvalitu v celom kraji," uvádza v tlačovom vyhlásení SDKÚ-DS.

„Zo žilinskej a prešovskej nemocnice odišli sestry, ktoré majú desať, dvadsať či tridsaťročnú prax. Tieto sestry pracovali na najťažšom oddelení, na Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny. Je to náročná činnosť. Na jedného pacienta, ktorý je často napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, pripadá starostlivosť jednej sestry.. Zdravotná starostlivosť o takéhoto pacienta je 24-hodinová a vyžaduje sa ich plná pozornosť,“ povedal expert SDKÚ-DS pre zdravotníctvo a bývalý riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Valerián Potičný.

Takáto zdravotná starostlivosť v špičkových nemocniciach a špičkových oddeleniach sa podľa neho nedá zabezpečiť s nižším počtom sestier alebo presúvaním zdravotníkov z jednej nemocnice do druhej.

„Nehovorím to len ja, ale hovorí to aj primár Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny v žilinskej nemocnici. Ten ministrovi zdravotníctva napísal list, aby ho informoval, že v tejto situácii a s týmto počtom sestier nedokážu zabezpečiť kvalitu zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ tvrdí Potičný.



Dodáva, že nové sestry sa na slovenských špičkových klinikách nedajú vychovať ani za deň, ani za týždeň, ani za rok a na niektorých oddeleniach nemôže pracovať každá sestra, pretože nároky, ktoré sú na ne kladené, sú naozaj vysoké.

„Ak teda hovoríme o tom, že starostlivosť, ktorú mali zabezpečovať fakultné nemocnice, je zabezpečovaná okresnými nemocnicami, teda o jeden alebo dva levely nižšie, aj laik pochopí, že zdravotná starostlivosť nie je poskytnutá v takej kvalite, ako by bola vo fungujúcej fakultnej nemocnici. Navyše, ešte aj z týchto okresných nemocníc odchádza presonál do fakultných nemocníc, aby nahradili odídené kvalifikované zdravotné sestry a aby aspoň provizórne zabezpečili poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti. Dnes sme však v stave, keď sa sestry prelievajú z nemocníc, kde chýbajú, do nemocníc, v ktorých ich chýba ešte viac. Následne teda v zariadeniach, kde chýbali, ich chýba ešte viac. Dostali sme sa do začarovaného kruhu,“ doplnil Potičný.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák by si podľa neho "mal ešte dnes sadnúť za rokovací stôl so zástupcami sestier a zdravotníkov". "Len tak je možná dohoda, ktorá ukončí krízový stav v nemocniciach," uzatvára Potičný.

Minister to vidí inak

Zdravotná starostlivosť je v žilinskej fakultnej nemocnici zabezpečená aj pre najvážnejších pacientov. Po včerajšej návšteve nemocnice to deklaroval minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD).

Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


"Na oddelení OAIM sú v súčasnosti dve lôžka. To znamená, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená, čo sa týka akútnej zdravotnej starostlivosti," uviedol Čislák. Poukázal na to, že v prípade potreby sú pacientom pripravené pomôcť aj iné nemocnice v regióne.