Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Potrebujeme zmeniť zákony o tajných službách

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Potrebujeme zmeniť zákony o tajných službách, dať im nové kompetencie a zároveň nastaviť systém kontroly, tvrdí predseda strany.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Zmenená bezpečnostná situácia v Európe a stupňujúca sa teroristická hrozba si vyžaduje nový prístup v ochrane ľudí, územia a majetku. Tvrdí to SDKÚ-DS. Zmena opatrení môže byť podľa strany efektívna len za predpokladu, že zahŕňa výraznú zmenu kompetencií tajných služieb.

"Strach ľudí o svoju bezpečnosť je po nedávnych udalostiach vo Francúzsku či Belgicku oprávnený. Opatrenia, ktoré dnes prezentoval Robert Fico však riešia len prípady, keď sa podarí prípadných teroristov odhaliť," uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že netušíme, ako chce týchto potenciálnych teroristov premiér odhaľovať. "Potrebujeme zmeniť zákony o tajných službách, dať im nové kompetencie a zároveň nastaviť systém kontroly, ktorý zabráni zneužívaniu," podotkol.

Podľa lídra SDKÚ-DS je strach ľudí následkom niekoľkomesačnej nečinnosti európskych vlád, vrátane tej slovenskej. "Je nevyhnutné, aby sa protiteroristické opatrenia koordinovali naprieč celou Európskou úniou. Robert Fico by mal využiť všetky diplomatické možnosti, aby sa podarilo dosiahnuť užšiu a efektívnejšiu spoluprácu európskych tajných služieb a vzájomné zdieľanie informácií," doplnil predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý. Pri zavádzaní efektívnej protiteroristickej ochrany sa má Slovensko podľa SDKÚ-DS inšpirovať napríklad USA.

Slovensko v zrýchlenom konaní upraví svoju protiteroristickú legislatívu. Premiér vysvetlil, že najvýznamnejším bude zásah do ústavy. Predĺžiť sa majú lehoty pre obmedzenie osobnej slobody v prípade podozrení z terorizmu. Pri vybraných trestných činoch má lehota pre orgány činné v trestnom konaní narásť zo 48 na 96 hodín a pre rozhodovanie sudcu zo 72 na 144 hodín.

Na konkrétnych opatreniach sa dnes dohodli členovia Bezpečnostnej rady SR. Novelizovaných by malo byť viac ako 15 zákonov vrátane Ústavy SR. Paragrafové znenie zmien má vláda dostať na stôl v piatok (27.11.), keď sa zíde na mimoriadnom rokovaní.