Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Kandidátom Smeru na post generálneho prokurátora bude Jaromír Čižnár

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Pavol Frešo vyzýva Roberta Fica, aby ukázal, že vie dodržať slovo.

Bratislava 12. júna (TASR) - Kandidátom Smeru-SD na post generálneho prokurátora bude Jaromír Čižnár. Pre TASR to uviedol zdroj z prostredia Smeru-SD.

Dodal, že návrh by mal predložiť poslanec Smeru-SD a zároveň predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru - SD a podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková Smer-SD dnes pre TASR uviedla, že strana do štvrtka (13.6) predloží do Národnej rady (NR) SR svojho kandidáta na post generálneho prokurátora. "Pri jeho výbere prihliadneme na odporúčanie Rady prokurátorov," povedala.

Na kritiku predsedu KDH Jána Figeľa, podľa ktorého sa Smer-SD snaží účelovo presadiť svojho kandidáta na túto funkciu odpovedala, že strana len reaguje na potrebu riešiť patovú situáciu na generálnej prokuratúre (GP). "Smer-SD si uvedomuje nevyhnutnosť vyriešiť otázku voľby generálneho prokurátora," povedala s tým, že žiadna zákonná prekážka voľbe nebráni. Okrem toho, Smer-SD k výberu kandidáta podľa nej nepristupuje stranícky. "Pri jeho výbere budeme prihliadať na odporúčanie Rady prokurátorov," zdôraznila.

Rada prokurátorov Slovenskej republiky 11. júna deklarovala, že považuje súčasný stav, v ktorom prokuratúra nemá obsadenú funkciu generálneho prokurátora, za nepriaznivý nielen pre prokuratúru, ale pre celú spoločnosť. Uvádza sa to v stanovisku Rady prokurátorov SR, ktorej mimoriadne zasadnutie sa uskutočnilo 11. júna.

"V záujme odstránenia tohto nepriaznivého stavu preto (Rada prokurátorov SR, pozn. TASR) uvíta čo najskoršie vyriešenie tejto situácie," píše sa v stanovisku. Rada prokurátorov naďalej odporúča na funkciu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Je to platný návrh Rady prokurátorov SR a Národnú radu SR k ničomu nezaväzuje," uvádza sa v stanovisku.

Frešo vyzýva Roberta Fica, aby ukázal, že vie dodržať slovo

Pavol Frešo
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vyzýva predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby bol chlap a ukázal, že vie dodržať slovo. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii a pripomenul niektoré sľuby premiéra v kauze Jozefa Čentéša s tým, že jeho strana zvažuje pomerne netradičný právny krok. Použije ho však len vtedy, ak to bude isté. Konkrétnejší byť Frešo zatiaľ nechcel.

"Premiér sľuboval, že pánovi Čentéšovi podá ruku, ak ho zvolia tajne, nestalo sa. Sľuboval, že nebude riešiť situáciu na ústavnom súde v skrátenom konaní, urobil to. Sľúbil, že vydrží do rozhodnutia súdu o námietke Čentéša. Dodržte aspoň toto," odkázal Ficovi. Predsedu parlamentu Pavla Pašku zase vyzval, aby sa voľba nového generálneho prokurátora nekonala.

Podľa Freša sme aktuálne v situácii, kedy Smer-SD jednostranne vyhlásil novú voľbu. "Na tom, že Čentéš, ktorý bol zvolený, nie je doteraz vymenovaný, sa podieľali prezident Ivan Gašparovič, predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, ktorá politicky zdržovala celý problém, potom Robert Fico, ktorému vyhovovalo, že na Generálnej prokuratúre SR sú Ladislav Tichý a Dobroslav Trnka a zrazu hovorí, že situácia je dramatická a treba ju riešiť. Štvrtým spoluvinníkom je predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý povedal, že uznesenia a nálezy ústavného súdu v tejto veci sú výsledkom politickej manipulácie," povedal.

Frešo pripomenul, že takto sa v minulosti začínal aj proces vylúčenia poslanca Františka Gauliedera v réžii Vladimíra Mečiara a Ivana Gašparoviča. "Teraz sme na prahu podobného kroku. Som presvedčený, že stále je čas chytiť sa zdravého rozumu a zastať sa demokracie," dodal.

Denník Sme dnes informoval, že kandidátom Smeru-SD na generálneho prokurátora má byť bratislavský krajský šéf prokuratúry Jaromír Čižnár. Termín na podávanie nominácií uplynie vo štvrtok (13. 6.) o 16. hodine, voľba je v parlamente naplánovaná na utorok 18. júna popoludní.

D. Kováčik: Jaromír Čižnár by bol najvhodnejším kandidátom na GP

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik považuje Jaromíra Čižnára za odborne aj ľudsky zdatného človeka, ktorý by bol najvhodnejším kandidátom na post generálneho prokurátora.

Pripomenul, že ide o kariérneho prokurátora, ktorý si za desiatky rokov pre svoju nekompromisnosť, zmysel pre spravodlivosť a odborné kvality získal uznanie a rešpekt kolegov.

"Myslím si, že Generálna prokuratúra SR by si po dvoch rokoch, keď nemala obsadený najvyšší post a stala sa terčom rôznych atakov či mocensko–politických bojov, zaslúžila generálneho prokurátora, ktorý by jej vrátil kredibilitu. Bolo by to na prospech nielen samotnej prokuratúry, ale aj verejnosti," vyhlásil pre TASR špeciálny prokurátor a námestník generálneho prokurátora Kováčik.