Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Voliči SDKÚ si podľa Freša vyberú jedného zo štyroch kandidátov

Na snímke zľava podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa neho je dôležité prísť k volebným urnám a vyjadriť svoj názor, aby na Slovensku nebola vláda jednej strany.

Bratislava 11. marca (TASR) – Voliči opozičnej SDKÚ-DS si budú v nadchádzajúcich prezidentských voľbách pravdepodobne vyberať zo štyroch kandidátov. Podľa slov predsedu Pavla Freša ide o Milana Kňažka, Radoslava Procházku, Pavla Hrušovského a Andreja Kisku.

"Pravda je taká, že voliči SDKÚ-DS budú voliť zhruba štyroch relevantných kandidátov a ja mám pre to veľmi hlboké pochopenie a rozumiem tomu, že v prvom kole chce každý vyjadriť svoj názor," uviedol na dnešnej tlačovej besede Frešo.

Podľa neho je dôležité prísť k volebným urnám a vyjadriť svoj názor, aby na Slovensku nebola vláda jednej strany. "My máme nielen 40-ročnú skúsenosť s tým, že vládne jedna strana, ale máme aj čerstvú skúsenosť, keď strana Smer má väčšinu a vidíme, čo sa dialo v prípade generálneho prokurátora, či v prípade ekonomických otázok, ako bolo zrušenie rovnej dane, prípadne obmedzenie druhého piliera," povedal predseda SDKÚ-DS. Ako dodal, vláda jednej strany škodí spoločnosti či ekonomickému životu.

"Každý prieskum ukazuje, že na Slovensku si zhruba dve tretiny ľudí neželajú za prezidenta Roberta Fica. To je dôvod, aby sme ľudí pozvali k voľbám, aby tento svoj názor ukázali aj ako voliči a dali už v prvom kole jasne najavo, že nechcú, aby mala všetko na Slovensku jedna strana," zdôraznil Frešo. Dodal, že očakáva aj od relevantných kandidátov, ktorí nepostúpia do druhého kola, že bezvýhradne podporia stredopravého kandidáta, ktorý do druhého kola postúpi.

Opozičná strana dnes štartuje po krajských mestách mobilizačnú kampaň k prezidentským voľbám s heslom "Nedajme všetko jednej strane. Ide o veľa". V mestách na tento účel rozmiestili približne 300 bilbordov.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.