Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SDKÚ: Novela o registračných pokladniciach zvýši náklady podnikateľom

Ivan Štefanec Foto: TASR/Štefan Puškáš

SDKÚ-DS považuje zákon za nevyvážený, a to najmä preto, že nerieši problém nepriznávania výnosov.

Bratislava 10. júla (TASR) - Novela zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice z dielne rezortu financií je len ďalšou komplikáciou pre malých podnikateľov. Tvrdí to opozičná SDKÚ-DS, podľa ktorej bude mať právna norma za následok vyššie náklady pre firmy, a tým prispeje k zhoršovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku.

"Namiesto zníženia daní a odvodov ich vláda zvýšila, namiesto zlepšenia pracovného práva ho zhoršila a namiesto zníženia administratívy ju zbytočne zhoršuje a zvyšuje tak ďalšie náklady na tvorcov pracovných miest," skonštatoval podpredseda strany Ivan Štefanec.

SDKÚ-DS považuje zákon za nevyvážený, a to najmä preto, že nerieši problém nepriznávania výnosov. "Ak ich subjekt do pokladnice nenahodí, zostanú aj naďalej pre daňové kontroly neviditeľné. Aj z tohto dôvodu pochybujem o jeho prínose pre štátnu kasu," opísal Štefanec.

Naproti tomu, zákon podľa neho vyvolá u podnikateľov zbytočné náklady, čo po zvyšovaní daní, odvodov a poplatkov prispieva k ďalšiemu zhoršovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku. Novela by sa pritom mala dotknúť približne 144.000 podnikateľov.

O právnej norme rokuje práve na dnešnom zasadnutí vláda. Kontrolné orgány by mali mať na základe nej od budúceho roka ľahší prístup k účtovným údajom firiem. Ak totiž novela prejde legislatívnym procesom, predajcom, dovozcom aj výrobcom elektronických registračných pokladníc pribudnú nové povinnosti.

Budú musieť Finančnému riaditeľstvu SR predkladať na schválenie softvérové aj technické nástroje. Nové povinnosti však pribudnú aj podnikateľom. Tí by mali kontrolným úradom umožniť pripojiť sa k ich pokladnici, aby mohli skontrolovať údaje na nej uložené. Ministerstvo financií SR si od tejto novely zákona sľubuje, že sa minimalizuje krátenie prijatých tržieb zo strany firiem.