Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SDKÚ: SR sa musí prihlásiť k záväzku dávať na obranu dve percentá HDP

Na archívnej snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa predsedu strany Freša by sa malo viac investovať aj do vojakov. V tejto oblasti strana navrhuje, aby sa ich počty stabilizovali na hranici 15.000, čo je potrebné na zabezpečenie celkovej obrany.

Bratislava 25. februára (TASR) – Situácia na Ukrajine, ale aj vo svete je nestabilná. Slovensko by tak malo viac investovať do obrany. Podľa predsedu opozičnej strany SDKÚ-DS Pavla Freša by naša krajina mala na obranu dávať dve percentá HDP, ako sa k tomu zaviazala v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO).

"Kríza, ktorá na Ukrajine stále trvá, je bezprostrednou hrozbou, ktorá hrozí aj Slovensku. Nič nie je zažehnané a Slovensko jednoducho musí dostáť svojich spojeneckých záväzkov vo svojom najlepšom záujme," uviedol dnes Frešo s tým, že SDKÚ-DS sa k týmto záväzkom hlási. Podľa jeho slov by sa malo viac investovať aj do vojakov. V tejto oblasti strana navrhuje, aby sa ich počty stabilizovali na hranici 15.000, čo je potrebné na zabezpečenie celkovej obrany.

Kandidát do Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ján Brozman zdôraznil, že dávať viac peňazí na obranu je potrebné napríklad aj kvôli výcviku vojakov. "Ten dôležitý moment je v tom, aby sme zabezpečili riadny a profesionálny výcvik členov ozbrojených síl. Pretože ak nebudeme mať vycvičených profesionálnych vojakov, tak ten efekt zmodernizovanej techniky sa neprejaví, budeme ju skôr devastovať," dodal s tým, že armáda je v súčasnosti podvyživená personálne aj finančne.