Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SDKÚ a Smer schválili člena predstavenstva BVS

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

Primátor musí vyhodnotiť platnosť uznesenia do desiatich dní. Nemca musí ešte schváliť Valné zhromaždenie BVS.

Bratislava 7. marca (TASR) – Novým zástupcom hlavného mesta v predstavenstve Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sa má stať Robert Nemec. Bratislavskí mestskí poslanci na štvrtkovom (6.3.) večernom rokovaní skonštatovali, že výberové konanie na nového generálneho riaditeľa vodární bolo neúspešné a na návrh SDKÚ-DS zastupiteľstvo zvolilo spolu s hlasmi Smeru-SD do predstavenstva doterajšieho výrobného riaditeľa BVS. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) však má pochybnosti, či je uznesenie v súlade so zákonom.

Politické strany sa s primátorom na nomináciách do predstavenstiev a dozorných rád dohodli asi pol roka po voľbách. Šéf BVS Radoslav Jakab bol nominantom SDKÚ-DS. Keď oznámil, že sa po vyše dvoch rokoch rozhodol "reflektovať na novú kariérnu výzvu a svoje pôsobenie v spoločnosti považuje za úspešne zavŕšené", poslanci za NOVA navrhli vyhlásiť výberové konanie. Návrh zastupiteľstvo vlani v októbri podporilo aj hlasmi prítomných členov SDKÚ-DS.

Sven Šovčík (SDKÚ-DS) vo štvrtok však zastupiteľstvu kandidáta do predstavenstva navrhol mimo výberového konania. Podotkol, že výberová komisia neprišla s výsledkom a ako člen dozornej rady informoval poslancov, že Jakab sa chce vzdať funkcie do konca apríla. "Toto jeho rozhodnutie je už nezvratné a dáva nám dostatočný priestor, aby sme ako mesto konali," zdôraznil.

Výberové konanie však podľa člena jeho komisie, poslanca Radovana Jenčíka (SDKÚ-DS), ešte neskončilo. "Do druhého kola postúpili dvaja uchádzači s identickým počtom hlasov. Ďalej sme nevyberali len z dôvodu, že pán Jakab sa oficiálne nikdy nevzdal," vysvetlil Jenčík. "Ale ak nemáme dokončené výberové konanie, to nemá ani hlavu ani pätu," pripomenul poslancom primátor, ktorý si tiež dosiaľ myslel, že z výberového konania nevzišiel kandidát a plánoval vypísať nové kolo.

Niektorí poslanci boli preto návrhom Šovčíka zaskočení. "Nemá to žiaden podklad, písomný materiál, nič sme o tom doteraz nevedeli. Vy tu len tak vytiahnete akési meno z klobúka a dovolíte si konštatovať, že výberové konanie bolo neúspešné. To sa mi ani trochu nepáči, som značne rozčarovaná," povedala námestníčka primátora Viera Kimerlingová (KDH). "Ja som nepodpisoval žiadny výber o tom, že by konanie dopadlo úspešne alebo neúspešne. Naozaj neviem, o čom tento bod je," podotkol Vladimír Kubovič (SZ), ktorý je tiež členom výberovej komisie.

Ale poslanec za SDKÚ-DS Milan Černý argumentoval, že mesto stratilo 3,5 mesiaca výberom a ťažko si predstaviť roztočiť kolo ďalšej novej súťaže. "Zodpovedného manažéra za taký krátky čas a na taký krátky čas jednoducho nie je možné zohnať," podotkol.

Hlasovanie na dvakrát

Poslanci nakoniec Roberta Nemca do predstavenstva schválili. Hlasovali dokonca dvakrát, prvýkrát totiž uznesenie neprešlo. Vo večerných hodinách boli na rokovaní okrem jedného všetci členovia klubu SDKÚ-DS, MOST-HÍD a všetci hlasovali ZA. Uznesenie spolu s nimi podporil aj celý klub Smer-SD, ktorým pri hlasovaní večer tiež chýbal iba jeden člen.

"V tejto chvíli mám problém, že neviem, na ktoré miesto mám zvoliť pána Nemca. Mám niekoho zrušiť? Taký mandát nemám. Ak by mi pán Jakab doručil, že sa vzdal, uznesenie budem vnímať v inom kontexte," reagoval po hlasovaní primátor, ktorý nechá teraz posúdiť, či je uznesenie vôbec v súlade so zákonom.

"Mám o tom isté pochybnosti, preto budem žiadať náš legislatívno-právny odbor, aby sa k tomu vyjadril a na základe toho zvolím ďalší postup. Je možné, že prídem k tomu, že to uznesenie nie je možné podpísať," podotkol. K nepodpísanému uzneseniu sa musí potom vyjadriť mestská rada a ak ho do dvoch mesiacov zastupiteľstvo neschváli, uznesenie nebude platné.

Ftáčnik však podotkol, že tento bod rokovania bol značne nepripravený. "So mnou to nikto nekonzultoval, zjavne ani s ostatnými poslaneckými klubmi, ktoré sa cítili zaskočené. Nemali sme predložený životopis, bola to aktivita na poslednú chvíľu a na sklonku dňa to prešlo," dodal.

Primátor musí vyhodnotiť platnosť uznesenia do desiatich dní. Nemca musí ešte schváliť Valné zhromaždenie BVS.