Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko by sa podľa F. Šebeja malo začať zamýšľať nad stavom armády

František Šebej Foto: TASR/Vladimír Benko

Slovensko by tiež podľa neho malo umožniť spätný tok plynu na Ukrajinu.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovensko by sa malo začať zamýšľať nad stavom svojich ozbrojených síl a prípadne aj nad prítomnosťou spojeneckých vojsk NATO na svojom území. V súvislosti so situáciou na Ukrajine, to tvrdí predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej. Podľa neho to platí pre všetkých členov NATO od pobaltských krajín, až po Bulharsko.

"Na rozdiel od pána prezidenta vidím dosť dôvodov na to, aby sme sa zamýšľali nad vojenským aspektom tej situácie. Podľa všetkých znakov, ktoré sú viditeľné, na Ukrajine prebieha vojenská operácia susedného štátu, podľa všetkých znakov sú tam prítomní ruskí vojaci," vysvetlil Šebej. Podľa neho existujú všetky dôvody na to, "aby sme vyhodnocovali túto situáciu ako dosť kritickú".

Slovensko by tiež podľa neho malo umožniť spätný tok plynu na Ukrajinu. "Slovensko by sa podľa mňa malo zachovať presne tak ako Poľsko a síce prestať s vykrúcaním sa a keď je potrebné, umožniť spätný tok plynu na Ukrajinu," uviedol. Dodal, že pravidlá Európskej únie nezakazujú reexport obstaraných surovín a tovarov, takže podľa neho nie je pravdou, "že do toho má čo hovoriť Gazprom alebo Ruská federácia".