Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Šebej v Budapešti hovoril o historickom slovensko-maďarskom zmierení

František Šebej Foto: Nikola Kokiová/TASR

Bratislava/Budapešť 26. februára (TASR) - Za historické slovensko-maďarské zmierenie sa vyjadril dnes v Budapešti po schôdzke zahraničných výborov slovenského a maďarského parlamentu predseda slovenského výboru František Šebej (Most-Híd). Ako uviedla tlačová agentúra MTI, slovenský politik označil za dôležitý dialóg, ktorý sa v citlivých otázkach začal medzi Slovenskom a Maďarskom.

Šebej sa na spoločnej tlačovej besede s predsedom zahraničného výboru maďarského zákonodarného zboru Mihályom Ballom z vládnej strany Fidesz zhodli na tom, že rokovanie, na ktorom hovorili najmä o posilnení vzájomnej spolupráce, prebehlo v priateľskej atmosfére aj v najcitlivejších otázkach.

Predseda slovenského výboru v reakcii na otázky maďarských novinárov vyjadril postoj SR k Benešovým dekrétom a k otázke dvojakého občianstva.

Edvadr Beneš
Foto: TASR

Dekréty, citová trauma


Podľa jeho slov v súvislosti s dekrétmi ide o dejinami zanechanú citovú traumu. "Dekréty už stratili právny účinok, vzťahy SR a Maďarska však ešte stále narúšajú," dodal Šebej.

K záležitosti dvojakého občianstva pripomenul, že experti dotknutých rezortov oboch krajín už pracujú na tom, aby "našli cestu zo slepej uličky".

Balla podotkol, že je povzbudzujúce, že ministri zahraničných vecí už rokujú o otázke dvojakého občianstva na expertnej úrovni. "Pokračovaním dialógu možno pokročiť ďalej," zdôraznil.

Ďalšiu schôdzku zahraničných výborov plánujú na jeseň.

MTI dnes pripomenula, že v uplynulých 20 rokoch boli vo vzájomných rokovaniach viaceré prestávky, výbory sa naposledy stretli 30. septembra 2010 v Bratislave.

Témami bratislavskej schôdzky boli aj jazykový zákon a dvojaké občianstvo. Schôdzku plánovanú na jún 2011 odložili na maďarskú žiadosť. Predseda výboru maďarského parlamentu Balla odročenie vtedy zdôvodnil prijatím uznesenia Národnej rady SR v súvislosti s maďarskou ústavou, ktoré si "vyžadovalo hlbšiu analýzu". Balla dodal, že maďarská strana je otvorená pre dialóg v záujme riešenia problémov.