Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

F. ŠEBEJ: Občas vznikal dojem, že Slovensko má dve zahraničné politiky

František Šebej Foto: TASR/Vladimír Benko

Šéfa zahraničného výboru NR SR si myslí, že ministerstvo je vedené profesionálne, pričom postojom diplomacie k zásadným veciam na úrovni rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ nemá veľmi čo vyčítať.

Bratislava 7. februára (TASR) - Niektoré vyjadrenia vyvolávali podľa šéfa parlamentného zahraničného výboru Františka Šebeja (Most-Híd) dojem, že Slovensko má dve zahraničné politiky. "Tú, ktorú robí racionálne a pokojne rezort zahraničia, a tú, ktorú predstavuje rétorika predsedu vlády Roberta Fica," uviedol pre TASR pri hodnotení štvorročnej práce rezortu diplomacie.

Myslí si, že ministerstvo je vedené profesionálne, pričom postojom diplomacie k zásadným veciam na úrovni rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ, nemá veľmi čo vyčítať.

Ako dobrú hodnotí tiež voľbu štátnych tajomníkov. Predošlých Petra Javorčíka, Petra Buriana aj súčasných Igora Slobodníka a Ivana Korčoka označil za to najlepšie, čo slovenská diplomacia má. "To súvisí tiež s pozitívnym hodnotením prípravy na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla. Myslím, že Slovensko bude na naň pripravené, hoci mnohé závisí od povolebného politického usporiadania krajiny," dodal.

Tému konfliktu na Ukrajine podľa neho zvládol rezort dobre. Poukázal na to, že niektoré vyjadrenia premiéra na adresu Kyjeva boli pre Ukrajincov vyslovene urážlivé, a to napriek tomu, že Slovensko pomáhalo svojmu susedovi v reverzných dodávkach plynu.

"Vo viacerých prípadoch sa predsedovi vlády podarilo prekryť dobrý dojem zo zahranično-politického pôsobenia Slovenska skutkami a slovami, ktoré krajinu v očiach partnerov poškodili," podčiarkol Šebej.

V tejto súvislosti spomenul napríklad jeho účasť na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve. "Ocitol sa tam v spoločnosti stredoázijských diktátorov a čínskeho prezidenta. A, samozrejme, v spoločnosti Vladimíra Putina, ktorý z osláv urobil propagandistickú akciu svojho režimu," priblížil.

Dodal, že k negatívnemu dojmu Fico (Smer-SD) značne prispel aj svojimi vyjadreniami na tému utečencov. Tie Šebej hodnotil ako zbytočné, zavádzajúce, niekedy priamo klamlivé. Žalobu Slovenska za spôsob rozhodnutia o povinných kvótach označil za diplomatický faul a hlúposť.

"S kvótami možno legitímne nesúhlasiť, ale podanie žaloby je bez nádeje na úspech a poškodzuje meno krajiny. Ale problematické je vlastne správanie sa celej Vyšehradskej skupiny, nie iba Slovenska. Tieto veci sa rezortu zahraničia nepodarilo nijako vierohodne pred verejnosťou 'vyžehliť', čo pravdupovediac, ani nešlo," uzavrel predseda zahraničného výboru.