Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠEBEJ: V4 sa zhoduje v integrácii Balkánu i v obrannej politike EÚ

Na archívnej snímke František Šebej. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štvrtkovej schôdze výborov sa zúčastnili aj delegácie zahraničných výborov parlamentov Srbska, Čiernej Hory, Kosova aj Albánska.

Budapešť 14. decembra (TASR) - Zahraničné výbory parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodli v potrebe rozšírenia Európskej únie o krajiny západného Balkánu i v spoločnej zahraničnej a obrannej politike. V Budapešti to vo štvrtok uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej.

"To znamená, že v najdôležitejších záležitostiach vládne medzi krajinami vyšehradského zoskupenia takmer úplná zhoda," cituje agentúra MTI vyjadrenie Šebeja z tlačovej konferencie po dvojdňovej schôdzke delegácií výborov.

Predseda maďarského parlamentného výboru Zsolt Németh z vládnej strany Fidesz zdôraznil, že integrácia krajín západného Balkánu je prioritou, pretože kým tieto krajiny nie sú členmi Únie, Európu nemožno vnímať ako kompletnú.

Štvrtkovej schôdze výborov sa zúčastnili aj delegácie zahraničných výborov parlamentov Srbska, Čiernej Hory, Kosova aj Albánska.

Šéf poľského zahraničného výboru Tomasz Grodzki podotkol, že zhoda medzi vyšehradskými partnermi vládne aj v otázke bezpečnostnej politiky i budúcnosti EÚ, pričom v týchto otázkach dokážu veľmi účinne spolupracovať. Poznamenal, že síce integračný proces krajín západného Balkánu je zdĺhavý a často veľmi ťažký, niet však pochýb o tom, že bude úspešne uzatvorený.

"Dôležitým záujmom krajín V4 je spoločne pomôcť balkánskemu regiónu priblížiť sa k EÚ," povedal šéf českej delegácie Karel Schwarzenberg.