Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sedemdesiate výročie oslobodenia oslávili na Háji Nicovô tisíce ľudí

Na snímke vojenskí veteráni, účastníci 2. svetovej vojny, počas celonárodných osláv 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom pri pamätníku na vojenskom cintoríne Háj - Nicovô v Liptovskom Mikuláši 8. mája 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Na mieste je pochovaných takmer 1400 príslušníkov 1. československého armádneho zboru.


Liptovský Mikuláš 8. mája (TASR) – Celonárodné oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom prilákali dnes predpoludním tisíce ľudí zo všetkých kútov Slovenska na Háj Nicovô nad Liptovským Mikulášom, kde je pochovaných takmer 1400 príslušníkov 1. československého armádneho zboru.

"Nezabúdame a nesmieme dopustiť, aby sa zabudlo na korene zla, ktoré viedli k tejto vojne, na ideológie, ktorým uverili milióny ľudí a ktoré pohŕdali dôstojnosťou človeka a celými národmi. Hodnoty našej európskej civilizácie sa vtedy ocitli na samom okraji priepasti," uviedol v slávnostnom príhovore prezident SR Andrej Kiska.

Nikdy sa podľa neho nesmie zabudnúť na hrdinstvo a obete všetkých, ktorí sa pričinili o porážku fašizmu a nacizmu v Európe. "Pričinili sa o to, aby sme sa stali súčasťou inej Európy, ktorej základy a hodnoty by sme mali práve tvárou v tvár dedičstvu tejto hroznej vojny strážiť a opatrovať," prízvukoval prezident.

"Na začiatku 21. storočia by nám tragédia druhej svetovej vojny mala slúžiť ako výstraha, aké nebezpečné je ignorovať intoleranciu, nevraživosť, xenofóbiu a rasizmus. Je to trvalé memento, kam až môže dospieť zatváranie očí pred neprávosťou a diskrimináciou," skonštatoval predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Premiér SR Robert Fico zdôraznil, že Slovensko si musí a chce pamätať obete zverstiev napáchaných fašizmom. "V dnešný deň si symbolicky podáva ruku na zmierenie celá Európa a nemalo by to byť len formálnym gestom, ale pevným stiskom všetkých, ktorí hodnotu života ctia nadovšetko," dodal premiér. Na záver pietnych osláv si 11 vojnových veteránov prevzalo pamätné medaily.