Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Sedemtýždňový pôst pred Paschou sa začal aj v pravoslávnej cirkvi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veriaci viac pristupujú k sviatostiam pokánia a prijímania, viac sa modlia a snažia sa zlepšovať svoje vzťahy s inými ľuďmi.

Bratislava 27. februára (TASR) - Sedemtýždňový pôst pred Veľkou nocou - Paschou sa dnes začal nielen pre gréckokatolíkov, ale i pre veriacich pravoslávnej cirkvi. I keď pravoslávni veriaci väčšinou slávia Paschu v neskoršom termíne ako iné kresťanské cirkvi, v tomto roku aj podľa juliánskeho kalendára pripadá Veľkonočná nedeľa na rovnaký dátum - 16. apríla - ako v iných cirkvách. A tak obdobie pôstu sa v tejto cirkvi začína už dnes.

"V pravoslávnej cirkvi je pôstne obdobie časom pokánia, intenzívnych pôstnych modlitieb a hlbokých poklôn. Veriaci viac pristupujú k sviatostiam pokánia a prijímania, viac sa modlia a snažia sa zlepšovať svoje vzťahy s inými ľuďmi," povedal pre TASR správca farnosti pravoslávnej cirkvi v Bratislave Jozef Haverčák.

Ako ďalej zdôraznil, v cirkvi sa počas celého obdobia pôstu vrátane nedieľ dodržiava prísny pôst, bez mäsitých, ale aj bez iných jedál, ako sú vajcia či mlieko, až do Veľkonočnej nedele. Ryba sa v tomto období jedáva len dvakrát, a to na Kvetnú nedeľu a vo sviatok Zvestovania presvätej Bohorodičky.

Chrámové rúcho i rúcho pravoslávnych duchovných v období pôstu je červené, čo je symbolom krvi a umučenia Ježiša Krista, dodal Haverčák.

V rímskokatolíckej, evanjelickej i niektorých ďalších cirkvách sa 40-dňový pôst pred Veľkou nocou začne o dva dni neskôr, na Popolcovú stredu, ktorá v tomto roku pripadá na 1. marca.