Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Šefčovič aj Hoekstra obstáli vo vypočúvaniach na pôde europarlamentu

Na archívnej snímke podpredseda EK a slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Foto: TASR

Šefčovič v utorok čelil aj otázkam mimo jeho pracovnej agendy, napríklad k výsledkom parlamentných volieb na Slovensku.

Brusel/Štrasburg 4. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu z výboru pre životné prostredie v stredu podporili kandidatúru výkonného podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča, ktorý by mal dohliadať na realizáciu Európskej zelenej dohody a bývalého holandského ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru na eurokomisára pre klímu.

Predseda Výboru EP pre životné prostredie Pascal Canfin v stredu doobeda na pôde europarlamentu v Štrasburgu vyhlásil, že dve tretiny koordinátorov tohto výboru nakoniec potvrdili vymenovanie Hoekstru za eurokomisára pre klímu a Šefčovičovi odobrili agendu zelenej dohody. Spresnil, že odpovede oboch kandidátov boli presvedčivé najmä v oblasti klimatických cieľov EÚ pre rok 2040 a pripravovanej legislatívy v oblasti klímy a ochrany prírody.

Tlačová agentúra AFP upozornila, že Hoekstra prešiel aj napriek obavám z jeho minulých väzieb na ropný priemysel. Šefčovič v utorok čelil aj otázkam mimo jeho pracovnej agendy, napríklad k výsledkom parlamentných volieb na Slovensku.

Ešte v stredu by mal Canfin v mene výboru predložiť list o schválení oboch dezignovaných komisárov pre Konferenciu predsedov výborov a tá zas informuje Konferenciu predsedov zloženú zo šéfky tejto inštitúcie a šéfov jednotlivých politických skupín. Ak Konferencia predsedov rozhodne, že nepožaduje ďalšie informácie a vyhlási vypočutia za skončené, povolí tým hlasovanie v pléne. Podľa informácií TASR by všetci europoslanci mali o vymenovaní Hoekstru a Šefčoviča do funkcií hlasovať vo štvrtok, pričom sa očakáva dostatok hlasov na ich schválenie.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)