Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šefčovič by ako šéf EK chcel odstrániť delenie na východ a západ

Maroš Šefčovič, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Slovenský eurokomisár priznal, že v stredu minulý týždeň počas počúvania Junckerovho prejavu rozmýšľal, aké momenty by spomenul on, keby mal hovoriť o víziách pre budúcnosť EÚ.

Brusel 17. septembra (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič v pondelok ráno na pôde Európskeho parlamentu (EP) predstavil podporu deviatich sociálnodemokratických strán z deviatich členských krajín EÚ, čo ho oprávňuje, aby sa na budúci rok mohol uchádzať o post predsedu exekutívy EÚ. Z tejto pozície by sa snažil najmä o jednotu Únie, uviedol v rozhovore pre TASR.



Šefčovič bol v doterajšej pozícii podpredsedu eurokomisie každý rok v septembri prítomný v Štrasburgu pri prednesení správy o stave Únie. V prípade úspechu socialistov v eurovoľbách alebo pri politickej dohode hláv vlád a štátov, že sa stane náhradníkom Jeana-Clauda Junckera, by na budúci rok správu o stave Únie prednášal on.

Slovenský eurokomisár pre TASR priznal, že v stredu minulý týždeň počas počúvania Junckerovho prejavu rozmýšľal, aké momenty by spomenul on, keby mal hovoriť o víziách pre budúcnosť EÚ.

"Myslím si, že to, čo by do týchto diskusií vniesla väčšia prítomnosť predstaviteľov strednej a východnej Európy, by bolo zvýraznenie momentov, ako rýchlejšie znižovať rozdiely medzi západnými a východnými krajinami, ako sa viac počúvať, aby sme si lepšie rozumeli," uviedol Šefčovič.

Podľa jeho slov správnym momentom je vyriešiť existujúce rozdiely v životnej úrovni, čo by pomohlo jednoduchšie riešiť mnohé problémy, ktoré sa v minulom období riešili na celoeurópskej úrovni. Spomenul napríklad vysielanie pracovníkov do zahraničia a nedoriešenú otázku vodičov kamiónov pracujúcich v tretích krajinách.

"Ak by životná úroveň bola vyrovnanejšia, to by naozaj miernilo mnoho ťažkých diskusií, ktoré sme tu mali v uplynulom období," skonštatoval.

Šefčovič, ktorý je v službách exekutívy EÚ už desať rokov, v pondelok pri oznámení svojej kandidatúry upozornil, že treba zabezpečiť, "aby toto storočie bolo európske".

Dodal, že v mnohých oblastiach musí ísť Európa príkladom, čo zároveň znamená posilniť svoju autonómiu a budovať vlastné zdroje, pretože sa "nemôžeme spoľahnúť na nikoho iného".

Autonómna by mala byť EÚ pri vývoji kľúčových technológií štvrtej priemyselnej revolúcie a dôraznejšia v priemyselnej a v svetovej obchodnej politike a v hospodárskej súťaži. To Európanov pripraví vyrovnať sa s ostatnými veľkými mocnosťami, ako sú napríklad USA alebo Čína, a zároveň pomôže udržať doma mladú, vzdelanú generáciu.

"Zároveň s tým EÚ musí zostať najsilnejším obhajcom demokratických hodnôt, slobody, spravodlivosti a férovosti. Musíme bojovať proti diskriminácii, snažiť sa odstrániť chudobu v Európe a v rozvojovom svete. Musíme tiež zohrávať vedúcu úlohu pri globálnych opatreniach v oblasti klímy, na ochranu planéty a pre naše deti," uviedol Šefčovič ohľadom svojich vízii o "silnejšej Európe".

Spravodajca TASR Jaromír Novak