Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šefčovič: EK splní 90 % záväzkov Energetickej únie do konca roka 2016

Na snímke podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič na tlačovej konferencii po panelovej diskusii a stanoviskách k témam o energetike a Energetickej únii na Tatra summite v Bratislave 5. novembra 2015. Foto: TASR - Andrej Galica

Ide o energetickú bezpečnosť, vnútorný trh s energiou, energetickú efektívnosť, dekarbonizáciu a výskum a inovácie.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Do konca budúceho roka splní Európska komisia (EK) 90 % záväzkov v rámci pripravovaného projektu Energetickej únie. Uviedol to dnes v rámci medzinárodnej konferencie Tatra Summit v Bratislave slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Projekt sa podľa neho zatiaľ rozvíja plným tempom.

„Začali sme len pred deviatimi mesiacmi vo februári a dá sa povedať, že zatiaľ postupujeme presne podľa časového harmonogramu, ktorý nám má zabezpečiť, že do konca budúceho roka splníme 90 % záväzkov, ktoré sme si predsavzali vo všetkých oblastiach,“ priblížil Šefčovič na brífingu. Ide o energetickú bezpečnosť, vnútorný trh s energiou, energetickú efektívnosť, dekarbonizáciu a výskum a inovácie.

Na budúci rok plánuje komisia podľa Šefčoviča predložiť tri významné balíčky. Prvý sa zameria na bezpečnosť energetických dodávok. Druhý sa bude týkať rozpracovania záverov klimatického samitu v Paríži. Pôjde najmä o redukovanie emisií z oblastí, ktoré nie sú pokryté obchodovaním s emisiami, ako sú doprava, poľnohospodárstvo či energetická efektívnosť budov. Komisia mieni prezentovať návrh na dekarbonizáciu dopravy.

„Chceme to celé zakončiť jesenným balíčkom, kde hlavným návrhom bude nový dizajn pre trh s elektrinou a posilnenie právomocí pre Agentúru pre spoluprácu energetických regulátorov (ACER),“ informoval eurokomisár.

Všetky kľúčové návrhy by mali byť prednesené do konca budúceho roka. „Aby sme mali dostatok času na negociácie s členskými krajinami, s Európskym parlamentom a aby sme mali silný motivačný faktor pre členské krajiny, aby vypracovali svoje národné energetické a klimatické plány s víziou do roku 2030. Lebo je potrebné, aby sme túto víziu mali nielen na európskej, ale aj na národných úrovniach,“ dodal Šefčovič.