Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Šefčovič: EÚ bude musieť zohrať sprostredkovateľskú úlohu na Ukrajine

Podľa lídra eurokandidátky SDKÚ-DS Ivana Štefanca by mala EÚ vystupovať sebavedomejšie.

Bratislava 2. marca (TASR) – Bude to práve Európska únia (EÚ), ktorá bude musieť zohrávať najdôležitejšiu sprostredkovateľskú úlohu v konflikte na Ukrajine. V dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12 to uviedol podpredseda Európskej komisie a líder eurokandidátky Smer-SD Maroš Šefčovič. Ako dodal, je cynické, ak je počuť z ruskej strany, že EÚ spôsobila krízu na Ukrajine. "Zo strany EÚ sa urobilo maximum v súčasných podmienkach, a to aj z toho dôvodu, že situácia sa tam menila v podstate každú hodinu, každý deň," doplnil.

Podľa lídra eurokandidátky SDKÚ-DS Ivana Štefanca by mala EÚ vystupovať sebavedomejšie. "Som presvedčený, že môže urobiť viac, lebo ten vývoj udalostí, ktorý sledujeme, dokazuje, že únia je o krok pozadu," poznamenal. K jeho slovám sa pripojil aj líder eurokandidátky za hnutie OĽaNO Jozef Viskupič. Ten kritizoval aj nedostatočný mandát pre diplomatov, ktorí smerovali na Ukrajinu. "Podľa mňa EÚ premeškala veľa príležitostí, aby mohla spor riešiť diplomaticky, aby priniesla konkrétne riešenia, aby sa dve strany konfliktu mohli na niečom dohodnúť," zdôraznil.

Štefancovi okrem toho chýbalo aj jasné stanovisko slovenskej vlády smerom k Ukrajine. "Dnes ako keby na Slovensku neexistoval prezident. Predseda vlády dá také nemastné neslané vyhlásenie, že len sleduje situáciu. Myslím si, že je potrebné veľmi jasne povedať a jasne konať," vyhlásil. Konanie podľa jeho slov spočíva v aktívnej účasti európskych lídrov a spočíva v tom, že vláda deklaruje, že v žiadnom prípade nemôže byť narušená územná celistvosť Ukrajiny.

"Myslím si, že aj vyjadrenie predsedu vlády zo včera plne korešponduje s tým, ako túto otázku komunikuje EÚ, volanie po zdržanlivosti, volanie po rešpektovaní princípov medzinárodného práva," reagoval na Štefancove slová Šefčovič. Zdôraznil, že ministri zahraničných vecí krajín V4 spolu absolvovali ako prví po protestoch v Kyjeve cestu na Ukrajinu a podľa eurokomisára pôsobia ako veľmi aktívne zoskupenie.