Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Šefčovič: Referendum bolo vodou na mlyn populistom a euroskeptikom

Slovensk eurokomisár Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič však verí, že pokiaľ odchod Británie z EÚ bude transparentný a kultivovaný, nenaplnia sa najčernejšie scenáre brexitu.

Bratislava 26. júna (TASR) - Odchod Veľkej Británie bude pre Európsku úniu veľkým oslabením. Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič však verí, že pokiaľ bude transparentný a kultivovaný, nenaplnia sa najčernejšie scenáre brexitu. Treba preto teraz konať rýchlo a profesionálne, skonštatoval v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Ak krajina ako Veľká Británia vystúpi, musí to byť okolitým svetom vnímame ako oslabenie, ako demonštrácia krízy, cez ktorú EÚ prechádza," uviedol s tým, že EÚ je považovaná za najdokonalejšiu formu integrácie krajín a ukážkový nastroj na udržiavanie mieru na kontinente, kde každých pár desaťročí zúril vojnový konflikt. Za dôležité považuje, ako sa zvyšných 27 členských štátov dokáže zorganizovať a stabilizovať situáciu.

Šefčovič upozornil, že britské referendum bolo veľkou vodou na mlyn populistom a euroskeptikom. Treba preto podľa jeho slov presvedčivejšie vysvetľovať a obhajovať výhody únie, ako aj jej rozhodnutí, a to aj na národnej úrovni. Pripomína, že ministri majú k občanom bližšie ako eurokomisári. Šefčovič odporúča tiež návrat ku konsenzuálnej politike a nie delenie na staré - nové členské štáty. V opačnom prípade majú hroziť odchody ďalších krajín.

Neverí, že by sa výsledky britského referenda ešte podarilo zvrátiť. "Išlo by skôr o predlžovanie nestability a neistoty. Možno sa k tejto debate dostaneme o generáciu neskôr," povedal s tým, že s Veľkou Britániou sa treba v súčasnosti dohodnúť nielen na jej odchode z EÚ, ale aj na ďalšej spolupráci. "Tam sa budú lámať tie najťažšie otázky," podotkol.

Flašíková-Beňová: Po Cameronovi by mali rezignovať britskí europoslanci

Britskí politici pôsobiaci v inštitúciách EÚ by v prvom kroku mali plne rešpektovať prianie svojich voličov,napísala vo vyjadrrení o situácii po brexite slovenská eurposkankyňa Monika Flašíková-Beňová. Znamená to aj nepodieľať sa ďalej na rozhodovacích procesoch v Únii. „Dobrý príklad im svojou rezignáciou ukázal britský eurokomisár pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu Jonathan Hill. Bolo by na mieste, aby ho hneď v pondelok nasledovalo všetkých 73 poslancov reprezentujúcich Veľkú Britániu v Európskom parlamente,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Na snímke europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová
Foto: TASR/Vladimír Benko