Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Šefčovič: Pozastavenie vývozu LNG z USA Európu krátkodobo neovplyvní

Na archívnej snímke podpredseda EK Maroš Šefčovič. Foto: TASR

Biden koncom minulého mesiaca pozastavil schvaľovanie nových projektov v oblasti vývozu LNG, aby jeho administratíva mohla preskúmať vplyv tohto odvetvia na životné prostredie.

Washington 13. februára (TASR) - Rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena pozastaviť schválenie ďalšieho vývozu skvapalneného zemného plynu (LNG) nebude mať počas najbližších dvoch či troch rokov vplyv na dodávky tohto plynu z USA do Európy. Uviedol to v utorok výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič po stretnutí s predstaviteľmi americkej vlády. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Biden koncom minulého mesiaca pozastavil schvaľovanie nových projektov v oblasti vývozu LNG, aby jeho administratíva mohla preskúmať vplyv tohto odvetvia na životné prostredie. Ševčovič však povedal, že toto Bidenovo nariadenie obsahuje dodatok pre mimoriadne situácie pre prípad, keby sa spojenci a partneri USA ocitli v ohrození, píše Reuters.

Výkonný podpredseda na zasadnutí Atlantickej rady vo Washingtone za najdôležitejšie označil ubezpečenie, že "počas najbližších dvoch či troch rokov by nemal nastať vôbec žiadny vplyv na dodávky amerického LNG do Európy. Spojené štáty označil za ručiteľa svetovej energetickej bezpečnosti.

Šefčovič pripomenul, že Rusko je významným dodávateľom ropy a plynu do Európy. Európa však podľa jeho slov od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 podstúpila jednu z najvýznamnejších zmien v oblasti energie od 70. rokov minulého storočia. Objem importu z Ruska znížila zo 150 miliárd kubických metrov na niečo viac než 40 miliárd kubických metrov - z veľkej časti pomocou dodávok LNG z USA.