Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Šefčovič: Pre Európsku komisiu je kľúčová spolupráca s europarlamentom

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Avizoval, že v nasledujúcich dvoch rokoch čakajú obe inštitúcie náročné rokovania a veľa legislatívnych návrhov, preto by privítal zodpovedný prístup a rýchlejšie tempo.

Štrasburg/Brusel 17. januára (TASR) – Pre Európsku komisiu (EK) je kľúčové, aby po zvolení nového predsedu europarlamentu (EP) pokračovala efektívna spolupráca medzi oboma inštitúciami, vyhlásil podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

ODPORÚČAME: Europoslanci si ani v 2. kole nezvolili predsedu. Kto nahradí Schulza?

"Budeme musieť počkať, ako sa ďalšie kolá vyvinú, ale čo je samozrejme veľmi dôležité pre Európsku komisiu je to, aby sa naďalej úroveň spolupráce pretavovala do konkrétnych výsledkov," uviedol pred výsledkom druhého kola voľby predsedu EP Šefčovič.

Avizoval, že v nasledujúcich dvoch rokoch čakajú obe inštitúcie náročné rokovania a veľa legislatívnych návrhov, preto by privítal zodpovedný prístup a rýchlejšie tempo.

"Ja poznám veľmi dobre obidvoch hlavných kandidátov. Pán Tajani navštívil viackrát Slovensko," uviedol Šefčovič.

S menom favorita voľby predsedu EP, kandidátom ľudovcov Antoniom Tajanim sa spája aféra dieselgate. V rámci nej boli zistené nezrovnalosti pri laboratórnych meraniach emisií a emisiách automobilov pri bežnej prevádzke.

V tom čase bol podpredsedom EK práve Tajani, ktorý neskôr vo veci musel vypovedať pred vyšetrovacím výborom europarlamentu. Exkomisár sa vtedy bránil tým, že síce mal informácie o meraniach, ale nevedel o tom, že automobilky pre emisných testoch zámerne podvádzajú.

Kritici Tajanimu vyčítajú, že sa odhaleným nezrovnalostiam dostatočne nevenoval a mohol dosiahnuť odhalenie inštalovania podvodného softvéru do vozidiel skôr.

Eurokomisár Šefčovič pri otázke, či tieto podozrenia nebránia Tajanimu v získaní postu predsedu EP, uviedol: "Samozrejme je to na rozhodnutí europoslancov, takže myslím si, že dnes dostaneme odpoveď aj na túto otázku."