Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠEFČOVIČ: SR hrá v procese mierových rokovaní o Cypre dôležitú úlohu

Slovák Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Šefčovič pripomenul, že v tomto období na Cypre prebieha nádejný mierový proces rokovaní medzi grécko-cyperskou a turecko-cyperskou komunitou.

Brusel/Bratislava 14. januára (TASR) - Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič využil svoje dvojdňové turné na Cypre, zamerané na energetickú oblasť, aj na stretnutie s hlavnými vyjednávačmi mierových rokovaní zameraných na politické zjednotenie tohto od roku 1974 rozdeleného ostrova.

Šefčovič v rozhovore pre TASR pripomenul, že v tomto období na Cypre prebieha nádejný mierový proces rokovaní medzi grécko-cyperskou a turecko-cyperskou komunitou.

"Mal som možnosť hovoriť s oboma hlavnými vyjednávačmi tohto procesu a pocit, ktorý som nadobudol, je ten, že mierové rokovania plynú dobrým tempom, že sa vytvárajú silné predpoklady na to, aby sa rozdelený ostrov mohol po 41 rokoch zjednotiť," zhodnotil situáciu Šefčovič.

Zdôraznil, že pre nás je pozitívnou správou skutočnosť, že Slovensko má v tomto procese výsostné postavenie a zohráva veľmi dôležitú úlohu. Už od roku 1989 slovenskí veľvyslanci organizujú tzv. bikomunitné dialógy, ktoré sa odohrávajú na neutrálnej pôde deliacej línie, v paláci Ledra v Nikózii.

Šefčovič spresnil, že počas jeho návštevy na Cypre všetci predstavitelia, s ktorými sa stretol - prezident krajiny, šéf diplomacie i minister energetiky -, uviedli, že veľmi dobre poznajú súčasnú slovenskú veľvyslankyňu na Cypre Oksanu Tomovú, ako aj jej predchodcov vo funkcii.

Cyperčania si podľa Šefčoviča vysoko cenia aj pôsobenie slovenských vojakov v rámci misie OSN UNFICYP. Podpredsedovi Európskej komisie to na vojenskej základni vo Famaguste potvrdil aj veliteľ slovenskej jednotky podplukovník Miroslav Belanský.

"Dúfam, že rok 2016 začneme s pozitívnym príbehom na Cypre, ku ktorému veľkou mierou prispelo aj Slovensko," opísal Šefčovič očakávania, ktoré ma EÚ od prebiehajúceho procesu.

Koncom minulého roka cyperská strana naznačila ústretovosť voči Turecku, že ako členská krajina EÚ odblokuje šesť prístupových kapitol, o ktorých Ankara rokuje s Bruselom, ak Turecko vyjde v ústrety niektorým cyperským požiadavkám.

Šefčovič pripomenul, že ide o zložité mierové rokovania, ktoré prebiehajú vo viacerých kapitolách a týkajú sa aj citlivých otázok majetkového vyrovnania a teritoriálnych nárokov medzi oboma komunitami.

Dodal však, že je pozitívne, že vyjednávači z oboch strán veľmi dobre rozumejú pozícii jeden druhého a že aj najvyšší predstavitelia grécko-cyperskej a turecko-cyperskej komunity hľadajú politické kompromisné riešenia prijateľné pre všetkých obyvateľov ostrova. Cyperčania z oboch komunít budú následne o výsledku rokovaní hlasovať v referende.

"Zdôraznil som, že EÚ a Európska komisia budú robiť maximum pre to, aby vytvorili čo najpriaznivejšie podmienky pre čo najúspešnejšie zavŕšenie tohto procesu," uviedol Šefčovič. Podľa jeho slov správa o politickej jednote ostrova by mala veľký dopad na postavenie Cypru v tomto regióne a zvýšila by význam stredomorského regiónu aj v oblasti energetiky a energetickej bezpečnosti Európy, lebo pri pobreží ostrova sa črtajú nové a bohaté náleziská plynu.