Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šéfom združenia K8 bude v druhom polroku 2015 primátor Nitry J.Dvonč

Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč Foto: TASR

Po dnešnom rokovaní združenia K8 v Žiline o tom informoval žilinský primátor Igor Choma, ktorý je jeho predsedom v prvom polroku 2015.

Žilina 10. apríla (TASR) – Predsedom združenia primátorov krajských miest K8 bude v druhom polroku 2015 primátor Nitry a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč. Po dnešnom rokovaní združenia K8 v Žiline o tom informoval žilinský primátor Igor Choma, ktorý je jeho predsedom v prvom polroku 2015.

"Určite pripravíme podklady, ktoré sa budú týkať programovacieho obdobia 2014-2020, to je spolupráca s vyššími územnými celkami (VÚC). Pokúsime sa aj prizvať zástupcov VÚC k tomuto bodu, pretože integrovaná územná stratégia a udržateľný rozvoj miest je dosť podstatná záležitosť a budeme sa tomu venovať,"
povedal Dvonč na margo činnosti K8 v druhej polovici tohto roka.



Primátori krajských miest sa dnes podľa neho zaoberali aj momentálnou situáciou v ZMOS. "Sme tesne pred snemom, ktorý bude 28. a 29. apríla v Bratislave. Informovali sme o príprave a zabezpečení snemu. Všetky krajské mestá sú členmi ZMOS, čiže sú to vážni hráči. Jednak na sneme, ale aj v nasledujúcom období v rade združenia. Pretože, všetci si uplatnili právo dostať sa do rady združenia. Nielen na základe výsledkov regionálnych snemov. V stanovách máme, že primátori krajským miest sa môžu stať členmi rady po sneme," uviedol predseda ZMOS.

Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka by sa mal v budúcnosti v rámci ZMOS viac posilňovať hlas miest. "Únia miest Slovenska (ÚMS) a ZMOS by sa mali zbližovať a viac spolupracovať. Myslím si, že nie je úplne ideálne, keď existujú dve stavovské organizácie. Na druhej strane sme si ale povedali, že ZMOS bude musieť byť oveľa aktívnejší z hľadiska boja o práva miest. A samozrejme, mali by sme si stanoviská zbližovať s úniou. Ja som to tu otvoril a myslím si, že sme v tom našli spoločnú reč. Že spolupráca, najmä medzi komorou miest v rámci ZMOS a ÚMS by mala byť intenzívnejšia. A do budúcnosti, keby bola dobrá, mala by splynúť možno do zlúčenia. Je to ešte dlhá cesta, ale to by bolo asi ideálne," dodal Rybníček.