Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Senát Najvyššieho súdu SR rozhoduje v kauze nástenkového tendra

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Na štvrtkovom verejnom zasadnutí na NS SR sa nezúčastňuje ani Marián J., a ani Igor Š. Obaja súhlasili, aby sa konalo v ich neprítomnosti.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR vo štvrtok rozhoduje v kauze nástenkového tendra, pre ktorú boli minulý rok v októbri neprávoplatne odsúdení bývalí ministri výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Marián J. a Igor Š.

Na štvrtkovom verejnom zasadnutí na NS SR sa nezúčastňuje ani Marián J., a ani Igor Š. Obaja súhlasili, aby sa konalo v ich neprítomnosti. Na zasadnutí sa však zúčastňujú traja ďalší obžalovaní, ktorých prvostupňový súd v tejto kauze minulý rok v októbri spod obžaloby oslobodil. Predvolaná bola na štvrtok aj jedna znalkyňa.

Po jej krátkej výpovedi sa pristúpilo k prednesu záverečných rečí. Prokurátorka Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhla v prípade dvoch exministrov tresty prvostupňového súdu potvrdiť a v prípade troch oslobodených spod obžaloby vrátiť prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie. Obhajca obžalovaného Mariána J. požiadal o oslobodenie jeho klienta. Na strane druhej obhajca Igora Š. požiadal, aby sa vec vrátila na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na opätovné prejednanie. Verdikt v tejto kauze by mal padnúť o 14. hodine.

V prípade, že by senát NS SR exministrov vo štvrtok právoplatne odsúdil, boli by to prví ministri v histórii SR, ktorí by išli za mreže. Krajský súd v Bratislave minulý rok definitívne oslobodil bývalého ministra školstva Lászloá Szigetiho spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Na Okresnom súde Bratislava I aktuálne zase prebieha hlavného pojednávanie s exministrom vnútra Gustávom K., ktorý figuruje ako hlavný obžalovaný v kauze zmareného referenda. V tomto prípade sa koná po minuloročnom zrušení Mečiarových amnestií.

ŠTS v Pezinku 18. októbra 2017 odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody exministrov Mariána J. a Igora Š. Zvyšných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil.

Bývalému ministrovi výstavby Mariánovi J. súd uložil trest odňatia slobody v dĺžke trvania 12 rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

Jeho nástupcovi na poste ministra Igorovi Š. súd vymeral trest odňatia slobody v dĺžke trvania deväť rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

"V procese hodnotenia dôkazov súd dospel k záveru, že sa skutok stal," uviedla vtedy predsedníčka senátu ŠTS. Podľa súdu obžalovaní exministri Marián J. a Igor Š. nezabezpečili zverejnenie výzvy ohľadom verejného obstarávania v masovokomunikačných prostriedkoch, čím znemožnili účasť na zákazke ďalším záujemcom. Výzva podľa súdu visela na chodbe ministerstva len štyri dni v máji 2007. "Konali v rozpore s princípom transparentnosti," poznamenala sudkyňa.

Exminister Marián J. sa podľa súdu dopustil trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Jeho nástupca Igor Š. trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

 Marián J. s rozsudkom súdu spokojný nebol. Zodpovednosť však necíti, na ministerstve výstavby sa podľa neho pracovalo dobre. "Verím, že keď sa odvoláme, ten rozsudok bude zrušený," povedal v októbri minulého roka Marián J. "Tu podľa môjho názoru ide o to, aby minister bol zavretý. Tu ide o to, že Slovenská republika veľmi správne bojuje proti korupcii, za transparentnosť, a toto je výsledok toho, treba niekoho zavrieť, aby sa mohlo poukazovať, ako Slovenská republika bojuje proti korupcii," povedal Marián J.

Zvyšných troch obžalovaných Zdenku K., Radoslava B. a Tomáša L. spod obžaloby súd oslobodil, keďže "nebolo dokázané, že skutok spáchali". Voči verdiktu sa odvolala prokurátorka ÚŠP a aj neprávoplatne odsúdení exministri.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri za SNS Marián J. a neskôr jeho nástupca Igor Š.