Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Sepeši: Restoratívna justícia a probácia znižujú napätie v spoločnosti

Na snímke štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Sepeši. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Restoratívna justícia a probácia ponúka podľa Sepešiho dôstojnosť a zmysluplnosť pre všetkých. Nielen pre páchateľov, obete a ich komunitu, ale aj pre vykonávateľov súdnej či inej verejnej moci.

Bratislava 25. mája (TASR) - Pôsobením nástrojov restoratívnej justície a probácie sa zmenšuje napätie v spoločnosti a jej komunitách. Zároveň sa z páchateľa stáva človek lepšie pripravený na zvládnutie situácie, v ktorej zlyhal. V rámci trojdňovej konferencie Konfederácie európskej probácie (CEP), ktorá sa koná na Slovensku po prvýkrát, to vyhlásil štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Peter Sepeši. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Páchateľ dokáže lepšie poznať a ovládať sám seba, svoje pocity, slabšie stránky, naučí sa zvládať problematické stavy. Uvedomí si, čo spôsobil obeti, ktorá tiež často potrebuje poznať odpovede na to, prečo sa stala obeťou práve ona," vysvetlil Sepeši.

Restoratívna justícia a probácia ponúka podľa neho dôstojnosť a zmysluplnosť pre všetkých. Nielen pre páchateľov, obete a ich komunitu, ale aj pre vykonávateľov súdnej či inej verejnej moci. "Je to dlhá, ale dobrá cesta pre postupné zlepšenie atmosféry v slovenskej spoločnosti, zníženie recidívy trestných činov i celkového počtu väznených osôb, ktorý je aktuálne druhý najvyšší v rámci EÚ," poznamenal Sepeši.

Vo svojom vystúpení zdôraznil aj hodnotu ľudskej dôstojnosti. "Jej rešpektovanie v každej jednej komunikácii, procese či rozhodnutí musí byť základom restoratívnej justície i probácie, ak má byť naplnený ich cieľ, ak majú byť pre spoločnosť ich metódy, postupy a výsledky prospešné," poznamenal. Dôstojnosť podľa neho spočíva v možnosti voľby.

Po Kišiňove, Bukurešti, Barcelone, Dubrovníku a Prahe prebieha šiesty ročník konferencie tentoraz v Bratislave pod názvom Probácia a restoratívna justícia ako alternatívy k uväzneniu v európskych podmienkach za účasti zástupcov 17 krajín. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.