Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Sergeja Salmanova odsúdili na 7 rokov a syna Alexandra na šesť rokov

Verejné vyhlásenie rozsudku v pojednávaní Sergej S. a spol. na Najvyššom súde SR v Bratislave v utorok 28. apríla 2015. Na snímke Sergej Salmanov (prvý sprava) v pojednávacej miestnosti. Foto: TASR

Ruského podnikateľa Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova odsúdil dnes Najvyšší súd SR (NS SR).

Bratislava 28. apríla (TASR) - Ruského podnikateľa Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova odsúdil dnes Najvyšší súd SR (NS SR) v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne na sedem rokov, respektíve šesť rokov odňatia slobody.

Trojčlenný senát NS SR tak dnes na svojom verejnom zasadnutí potvrdil minuloročný decembrový verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) a zamietol odvolanie oboch obžalovaných. Dnešný rozsudok je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok. "NS SR preskúmal napadnutý rozsudok a zistil, že odvolanie je dôvodné len zo strany prokurátora, a to vo veci skutkového zistenia. Prvostupňový súd v Pezinku vyložil logické závery a niet čo vytýkať správnosti záverom ŠTS," zdôvodnil dnešné rozhodnutie predseda senátu NS SR Peter Krajčovič. NS SR na strane druhej dnes nevyhovel záverečnému návrhu prokurátorovi sprísniť dvojici tresty. Obaja odsúdení si trest odpykajú v ústave s minimálnym stupňom stráženia.



"Mrzí ma, že tento senát neprijal zmenu právnej kvalifikácie skutku. Ako obhajca a advokát nie som spokojný s dnešným rozhodnutím senátu NS SR," povedal po vynesení rozsudku obhajca Viktor Križiak. "Sme čiastočne spokojní. Očakával som však vyšší trest. Som rád, že súd prijal a osvojil si všetky dôkazy. Je to signál pre iných podobne zmýšľajúcich podnikateľov, že podobné skutky neostanú nepotrestané," povedal zase prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dnes pred vynesením verdiktu navrhol, aby obžalovaní boli uznaní za vinných a navrhol im zvýšiť tresty na deväť, respektíve osem rokov a navrhol zaradiť obžalovaných na výkon trestu do ústavu so stredným stupňom stráženia.

"Celé konanie začalo na základe nelegálne získaného dôkazu - videonahrávky. Zdôrazňujem, že došlo k účelovej nadkvalifikácii skutku. Navrhujem, aby senát NS SR zrušil napadnutý rozsudok a obžalovaných oslobodil, alternatívne, aby vrátil vec prvostupňovému súdu. Zároveň žiadam, aby moji klienti boli prepustení na slobodu," uviedol v záverečnom návrhu obhajca Viktor Križiak. "Rozhodnutie ŠTS v Pezinku bolo nespravodlivé a nezákonné," uviedol zase obžalovaný Sergej Salmanov. Podobne sa vo svojom záverečnom návrhu vyjadril aj jeho syn. Obaja sú vo väzbe viac ako dva roky od 23. apríla 2013. Verejné zasadnutie trvalo dnes aj s prestávkou približne tri a pol hodiny.

Dvojicu ruských podnikateľov odsúdil už 3. decembra 2014 ŠTS v Pezinku na spomínaných sedem rokov, resp. šesť rokov odňatia slobody. Súd ich uznal vinnými zo zločinu podplácania formou spolupáchateľstva v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne. Obaja mali trest absolvovať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nebol právoplatný, v súdnej sieni sa vtedy voči nemu odvolal prokurátor aj obžalovaní. Prípad teda musel dnes riešiť NS SR.

Súd v Pezinku v decembri minulého roku konštatoval, že bývalá riaditeľka daňového úradu Mária Z. uzavrela s obžalovanými dohodu. Podľa tej mala dostávať desať percent z uplatnených nadmerných odpočtov DPH, ktoré ako riaditeľka podpísala. Vyplatenie odpočtov zabezpečovala bez kontroly alebo s vopred dohodnutou kontrolou.

V závere roku 2010 exriaditeľka spolu s podnikateľmi vypočítali výšku ročnej odmeny pre ňu v sume 290.000 eur. Z toho jej v kancelárii Sergeja Salmanova vyplatili v hotovosti 40.000 eur. Zvyšok mala mať uložený u podnikateľov na zhodnotenie.

Na ruských podnikateľov vypracoval nedávno prokurátor ÚŠP ďalšiu obžalobu v inej kauze podplácania. "V súčasnosti sa v zmysle zákona vyhotovuje preklad obžaloby. Následne po vyhotovení prekladu bude podaná na Špecializovaný trestný súd," informovala na záver minulého týždňa hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. V tejto kauze vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru predložil 1. apríla na ÚŠP Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky návrh na podanie obžaloby za prečin podplácanie spáchaný formou spolupáchateľstva.

V tomto prípade v priebehu roka 2010 v Šamoríne Sergej Salmanov a Alexander Salmanov po vzájomnej dohode s Dušanom K., zamestnancom Daňového úradu v Dunajskej Strede, za prítomnosti Márie Z. sľúbili vyplatiť Dušanovi K. desať percent z celkovej sumy vyplatených nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) ako úplatok za to, že z titulu jeho funkcie riaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede zabezpečí bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty.

Dušan K. na základe požiadavky Sergeja Salmanova aj konal a k vyplateniu nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty došlo za zdaňovacie obdobie september 2009 v celkovej výške 443.310,94 eura. V presne nezistený deň v lete 2010 Sergej Salmanov za prítomnosti Márie Z. odovzdal Dušanovi K. sľúbený úplatok, a to finančnú hotovosť vo výške najmenej 40.000 eur.