Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Sestry očakávajú od ministra T. Druckera systémové zmeny

Na archívnej snímke prezidentka Slovenskej Komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Komora okrem toho dúfa, že dôjde k zriadeniu ministerskej sestry, ktorá by mala v kompetencii riadenie i plánovanie v odbore ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie na Slovensku.

Bratislava 28. marca (TASR) - Systémové zmeny či prinavrátenie dôvery rezortu očakáva od nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) sesterská komora. Jeho nomináciu na tento post privítala, aj keď nie je odborníkom priamo z rezortu. Sestry veria, že ako manažér a stratég dokáže nájsť ten správny liek na zdravotníctvo, ktoré je v kríze a tiež, že si bude vážiť zdravotníkov.

"Nomináciou krízového manažéra na čelo rezortu predseda vlády Robert Fico potvrdil, že zdravotníctvo je v kríze, na čo sestry dlhodobo upozorňovali. Pevne veríme, že minister Drucker prinesie nielen koncepčné systémové zmeny, ktoré zabezpečia kvalitnú zdravotnú starostlivosť k spokojnosti pacientov, ale aj zdravotníckych pracovníkov," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Ponúka mu odborné kapacity pri tvorbe programového vyhlásenia vlády v časti zdravotníctvo.

Na snímke vľavo minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo).
Foto: TASR/Michal Svítok
Na jeho príprave by chceli participovať aj lekári. Slovenská lekárska komora a Slovenská lekárska spoločnosť Druckera minulý týždeň vyzvali, aby ich zapojil. Zainteresovanie odborníkov do tvorby zdravotnej politiky štátu považujú za o to významnejšie v situácii, keď je prostredie zdravotníctva z hľadiska jeho manažovania pre nového ministra prostredím "úplne novým".

Sesterská komora okrem toho dúfa, že dôjde k zriadeniu ministerskej sestry, ktorá by mala v kompetencii riadenie i plánovanie v odbore ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie na Slovensku. "Sestry veria, že minister Drucker si v prvom rade bude vážiť zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú základným stavebným prvkom zdravotníctva, pričom pri riešení problémov zdravotníkov bude uprednostňovať dialóg s odborníkmi pred dominantnými rozhodnutiami z ministerstva, ako tomu bolo u jeho posledných dvoch predchodcoch," dodala Lazorová.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek považuje Druckerovo menovanie za signál, že rezort mení svoje smerovanie. Jeho šéfka Monika Kavecká očakáva, že sa zasadí o návrat sestier, ktoré odišli pre hromadné výpovede, do nemocníc. "Dúfame, že si nový minister uvedomuje dôležitosť a nenahraditeľnosť sestier a pôrodných asistentiek pre slovenských pacientov a začne s nami konštruktívnu komunikáciu," uzavrela.