Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. KAVECKÁ: Situácia v žilinskej nemocnici je po odchode sestier vážna

Na snímke vľavo predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká počas mimoriadneho brífingu ku krízovej situácií v slovenskom zdravotníctve pred hlavným vstupom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline po polnoci 1. februára 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa riaditeľa FNsP v Žiline Ivana Mačugu je v nemocnici zabezpečená akútna zdravotná starostlivosť v plnom rozsahu.

Žilina 1. februára (TASR) – Po odchode 175 sestier z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline nie sú podľa predsedníčky Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Moniky Kaveckej oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM) a niektoré jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) personálne správne zabezpečené a pre pacientov dostatočne bezpečné.

"Situácia je skutočne z nášho hľadiska vážna. Bohužiaľ, naším odchodom prestáva byť žilinská nemocnica plne funkčná. Novorodenecká JIS je od piatku zatvorená a na OAIM sme zistili, že majú jedného pacienta a je tam jedna sestra. Podľa výnosu ministerstva zdravotníctva musí byť na týchto intenzívnych pracoviskách personálny normatív nastavený podľa lôžok, aj bez počtu obsadených lôžok. Čiže, ak je osem lôžok, musia tam byť štyri sestry. Starostlivosť nebude zabezpečená správne a bezpečne," povedala Kavecká po nočnej návšteve nemocničných oddelení po mimoriadnom brífingu pred žilinskou nemocnicou.

Na snímke zdravotné sestry, ktoré ukončili svoju prácu počas mimoriadneho brífingu ku krízovej situácii v slovenskom zdravotníctve pred hlavným vstupom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline po polnoci 1. februára 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová
Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Žiline Peter Blaško upozornil, že situácia je z lekárskeho hľadiska neprehľadná a zrejme aj vážna. "Skúsená sestra a lekár sú nenahraditeľný tím. A keď si predstavím situáciu, že by ma niekto vyslal do cudzieho prostredia, mám sa veľmi rýchlo zorientovať v priestore a kvalitne poskytovať zdravotnú starostlivosť, môže to byť naozaj problém a stres pre obidve strany. Myslím si, že lekári budú mať z toho dosť veľké stresové situácie. Predsa sa im veľmi dobre robilo a robí so sestrami, ktoré poznajú. Odišlo 175 sestier, čo je takmer tretina. Logika hovorí, že je to zložitá situácia a nemyslím si, že to bude možné len tak nahradiť," podotkol Blaško.

Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) podáva pre vyjadrenia sestier o ohrození zdravotnej starostlivosti trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy. Nepáčia sa mu tvrdenia sesterskej komory a odborov o ohrození starostlivosti pre vyše milión pacientov. Na dnešnom brífingu opätovne deklaroval, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená.

"Podal som trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy na všetkých tých, ktorí tieto správy v posledných piatich dňoch šírili," povedal Čislák. Na ohrozenie starostlivosti upozornila ešte minulý týždeň viackrát šéfka sesterských odborov Monika Kavecká, trestné oznámenie spomína viaceré jej výroky.



Hovorkyňa FNsP v Žiline Viera Jurčiová reagovala, že zdravotná starostlivosť o pacienta na OAIM bola zabezpečená. "O pacienta sa starala špecializovaná sestra. Pokiaľ ide o novorodenecké oddelenie, tam bola taktiež zabezpečená zdravotná starostlivosť o pacientov. Je tam k dispozícii observačný box, pokiaľ by došlo k situácii, že by bolo potrebné ho využiť. Nemocnica stále hľadá riešenia, aby situáciu stabilizovala a komunikuje s okolitými nemocnicami. Na výpomoc prišli dve sestry z Dolného Kubína a dve sestry z Trstenej," uviedla Jurčiová s tým, že žilinská nemocnica uzatvorila počas januára pracovné zmluvy s 20 novými sestrami.

Nemocnici v Žiline pomáhajú aj nemocnice Žilinského samosprávneho kraja

Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline podajú pomocnú ruku v súvislosti s výpoveďami sestier aj nemocnice Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára je dohodnuté, že lôžka pre pacientov poskytnú Kysucká nemocnica v Čadci a Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne a výpomoc sestier príde aj z Hornooravskej nemocnice v Trstenej. "S Fakultnou nemocnicou v Žiline intenzívne komunikujeme a v rámci možností našich nemocníc sme pripravení v maximálnej miere pomôcť. Už dnes nastúpili do nemocnice na výpomoc dve z našich sestier z Dolného Kubína a zajtra sa zapoja i dve z Trstenej. Aj takýmto spôsobom pomáhame pacientom, aby mali zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti pomocou našich nemocníc," zdôraznil Blanár.

"Odmietam zároveň tvrdenia predstaviteliek sestier, ktoré manipulatívne uvádzajú, že zdravotná starostlivosť nebude zabezpečená po 1. februári 2016 vo viacerých nemocniciach, medzi ktorými uvádzajú aj nemocnice ŽSK (Dolný Kubín, Trstená a Čadca). V našich nemocniciach podalo výpovede spolu 22 sestier z celkového počtu 937, čo predstavuje 2,3 percenta. Pacientov môžem ubezpečiť, že aj po uplynutí výpovednej lehoty po 1. marci 2016 bude starostlivosť naďalej zabezpečená v plnej miere. Päť nových sestier sme už prijali v Dolnom Kubíne a chcem pripomenúť, že sestry majú stále možnosť svoje výpovede stiahnuť. Nemusia sa báť ani vyhrážok o zaplatení nemorálnej a protiprávnej pokuty vo výške 3300 eur. Na základe rozhodnutia súdu nesmie odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek tieto peniaze od sestier vymáhať," dodal predseda ŽSK.

Prešovská nemocnica funguje bez 195 sestier

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove chýba k dnešnému dňu približne 200 zdravotných sestier, ktoré nestiahli výpovede. Napriek tomu vedenie nemocnice nevníma tento stav dramaticky, lebo podobný scenár, keď im chýbalo 220 – 230 sestier, zažívali aj v posledných týždňoch, kedy mali na PN a OČR viac ako 200 sestier. Uviedla to dnes na brífingu hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

Snímka z areálu FNsP J. A. Reimana Prešov, v pozadí budova riaditeľstva nemocnice 1. februára 2016 v Prešove.
Foto: TASR/Milan Kapusta
"Prešovská nemocnica bola do konca januára a aj od začiatku februára je súčasťou komplexného systému poskytovania zdravotnej starostlivosti, avšak v dôsledku skutočnosti, že 304 sestier nestiahlo svoje výpovede a oddnes už nie sú našimi zamestnancami, FNsP je nútená pristúpiť k vynútenej organizačnej zmene," uviedla Cenková.

Hovorkyňa uviedla, že je im ľúto, že sa sestry rozhodli zotrvať na svojich výpovediach a oddnes už nie sú zamestnancami prešovskej nemocnice. Rovnako je im ľúto, že mnohé k tomu boli nabádané predstaviteľkami odborovej organizácie. Vedenie nemocnice tento ich postoj udivuje, keďže podmienky odmeňovania, ktoré sa touto aktivitou snažili organizátori dosiahnuť, sestry v prešovskej nemocnici už dávno majú jasne garantované.

Na snímke vpravo námestník Liečebnopreventívnej starostlivosti pre chirurgické oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov Ján Černák a vľavo hovorkyňa FNsP J. A. Reimana Prešov Renáta Cenková počas brífingu 1. februára 2016 v Prešove.
Foto: TASR/Milan Kapusta
V prešovskej nemocnici dalo hromadné výpovede 395 sestier, z tohto počtu ich stiahlo 91. Nemocnica prijala 100 nových sestier. Ich štruktúra je podobná ako u tých, ktoré dali výpovede, sú medzi nimi sestry s dlhoročnou aj krátkou praxou, špecialistky aj sestry bez špecializácie. K dnešnému dňu 304 sestrám, ktoré nestiahli svoje výpovede, uplynula výpovedná lehota. Dnes nastúpilo do prešovskej nemocnice deväť nových sestier, z toho sedem z armády, ktoré posilnili anestéziologický tím, aby nemocnica mohla vykonávať aj plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Vo FNsP v Prešove je 1900 zamestnancov pripravených zabezpečiť funkčnosť nemocnice a poskytovať zdravotnú starostlivosť pacientom. "Neodkladná a akútna zdravotná starostlivosť v prešovskej nemocnici bola, je a bude zabezpečená rovnako ako v ktorýkoľvek iný deň v roku v čase pred výpoveďami sestier. Viac ako 60 percent oddelení je plne funkčných a poskytujú starostlivosť bez obmedzenia. Oddelenie cievnej chirurgie je pričlenené k oddeleniu chirurgie. Znížená lôžková kapacita je na oddeleniach úrazovej chirurgie, chirurgie, pediatrie, psychiatrie, kardiocentra, neonatológie, oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a gynekológie I. Plnohodnotne však fungujú ostatné oddelenia. Obe pôrodnice sú pripravené postarať sa o rodičky."

Zníženie lôžok je individuálne. "Pozastavili sme časť plánovanej operatívy. Oznámime to pacientom a ten buď počká na iný termín, alebo vyhľadá iné zdravotnícke zariadenie, ktoré nám v okolí deklarovali súčinnosť," uviedla Cenková.

"Pôjde o plánované výkony na ortopedickom oddelení, napríklad implantácie totálnych endoprotéz, plánované výkony na urologickom oddelení, plánované operácie na chirurgickom oddelení, ktoré sa dajú odložiť, operácie žlčníka a podobne," povedal Ján Černák, námestník pre LPS chirurgické odbory.



Z nemocnice v Bojniciach odišlo šesť sestier, rovnaký počet prijali

Z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach odišlo šesť sestier, ktoré sa koncom novembra 2015 pridali k hromadným výpovediam a trvali na nich. Rovnaký počet zdravotníčok prijalo vedenie zdravotníckeho zariadenia miesto nich. "NsP v Bojniciach tak poskytuje pacientom zdravotnú starostlivosť bez obmedzení," skonštatovala dnes pre TASR Jana Paulínyová, vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom nemocnice.

Výpovedná lehota vypršala šiestim zdravotníčkam, ktoré trvali na svojich výpovediach, 31. januára. Žiadosť o ukončenie svojho pracovného pomeru pritom podalo vlani koncom novembra pôvodne 92 sestier, ktoré ich postupne sťahovali. Svoje výpovede vzali späť aj všetky sestry z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, interného a psychiatrického oddelenia, kde ich na ukončení pracovného pomeru trvala väčšina z celkového počtu.

Rokovanie o sťahovaní výpovedí mal podľa predsedníčky odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek v bojnickej nemocnici Vlasty Oslicovej sprevádzať nátlak na sestry zo strany riaditeľstva. Ako pred časom povedala pre TASR, na sestry bol vyvíjaný nátlak, že keď výpovede nestiahnu, zatvoria sa oddelenia. "Trenčiansky samosprávny kraj a vedenie NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach oceňuje postoj sestier, ktoré stiahnutím výpovedí deklarovali, že im na pacientoch záleží," zdôraznila Paulínyová.

K 31. decembru 2015 v nemocnici v Bojniciach pracovalo dovedna 328 sestier a 32 pôrodných asistentiek.

Nemocnice v Trenčíne a Považskej Bystrici fungujú v štandardnom režime

Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) poskytuje zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime. Z 13 zdravotných sestier, ktoré podali výpovede, ich stiahlo 12.

Ako dnes TASR informoval námestník riaditeľa nemocnice Igor Steiner, považskobystrická nemocnica nemusela dnes v súvislosti s odchodom zdravotných sestier z Fakultnej nemocnice v Žiline poskytovať zdravotnú starostlivosť žiadnym pacientom z tejto nemocnice.

V štandardnom režime poskytuje zdravotnú starostlivosť aj Fakultná nemocnica v Trenčíne. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Gembešovej zostalo vo výpovedi 56 z celkového počtu 191 sestier, ktoré výpovede podali v decembri minulého roku. Výpovedná lehota im končí koncom februára. Sestry, ktoré sú vo výpovednej lehote, sú z gynekologicko-pôrodníckej kliniky, kliniky pediatrie a neonatológie, neurologického a urologického oddelenia. Z onkologického oddelenia je vo výpovednej lehote jedna sestra. „Ubezpečujeme, že zdravotná starostlivosť bude v plnej miere zabezpečená,“ doplnila hovorkyňa.

Sestry vidia nádej v diskusii na pôde Národnej rady SR

Sestry, ktoré podali hromadné výpovede, podporujú zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR a dnes preto oslovia všetky parlamentné politické strany. Na mimoriadnom brífingu pred Fakultnou nemocnicou s poliklinikou (FNsP) v Žiline to dnes po polnoci povedala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká.

"Nádej vidíme v Národnej rade SR, ktorá by mohla vytvoriť tlak na vládu, aby riešila vzniknutú situáciu. Sme presvedčené, že v diskusii môžeme nájsť riešenie súčasného krízového stavu. Sme pripravené vyjednávať a dohodnúť sa na kompromisnom riešení. Nechceme ho v tejto chvíli konkretizovať, ale máme ho pripravené pre potreby rokovania," povedala Kavecká.



Upozornila, že nemocnice opúšťajú sestry aj v ďalších mestách – Prešove, Trnave, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Martine. "Sestry budú slovenskému zdravotníckemu systému chýbať. Bez prijatia našich návrhov by to trvalo o niečo dlhšie, ale prišlo by nakoniec k rovnakej situácii. Dlhodobo na to poukazujeme a je to fakt. Priemerný vek zdravotnej sestry je vysoký, blíži sa k päťdesiatke. A mladšie sestry, predovšetkým z dôvodu nízkeho ohodnotenia, nemajú záujem vykonávať toto povolanie na Slovensku," dodala predsedníčka OZSaPA.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.



Po odchode sestier nastali v nemocniciach podľa LOZ vážne problémy

Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský.
Foto: TASR - Michal Svítok
Približne 600 sestier, ktoré dnes odišli zo slovenských nemocníc, nie je podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) možné narýchlo nahradiť pár desiatkami nových a neskúsených ľudí. "V nemocniciach nastali bez sestier vážne problémy s plánovanými operáciami, niektoré akútne stavy nie sú riešené ideálnym spôsobom," uviedol v písomnom stanovisku predseda LOZ Peter Visolajský. Vyhlásenia ministerstva zdravotníctva o bezproblémovom chode nemocníc preto označil za zavádzajúce.

Ak sa situácia v Žilinskom a Prešovskom kraji podľa neho nebude riešiť, v blízkom čase sa môže prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti rapídne zhoršiť. V žilinskej a prešovskej nemocnici k dnešnému dňu odišlo najviac sestier.

Lekárski odborári podporujú tak ako sestry zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze. Podľa LOZ treba vytvoriť priestor na konštruktívnu diskusiu. "Pretože bez nej sa nenájdu riešenia a bez riešenia budú ohrození pacienti," dodal Visolajský. LOZ verí, že pod tlakom parlamentu bude konať aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu (31.1.) informovalo, že sa im podarilo stabilizovať oddelenia v nemocniciach, z ktorých odchádzajú sestry. Fakultné nemocnice v Žiline a Prešove budú poskytovať nielen akútnu, ale aj odkladnú zdravotnú starostlivosť, avizovalo ministerstvo. "Informácie o tom, že hrozí akýkoľvek krízový stav, nie sú pravdivé," zdôraznila Čižmáriková s tým, že rezort garantuje zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov. Tvrdenia o jej ohrození označilo ministerstvo za klamstvá.

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR pre výpovede sestier chce zvolať líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Parlamentné opozičné strany by chceli zase radšej riešiť situáciu v zdravotníctve na zasadnutí mimoriadneho výboru ako na schôdzi pléna. Pre TASR to dnes uviedli predstavitelia KDH, OĽaNO, Mosta-Híd aj SaS.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Trnavská nemocnica sa prispôsobila odchodu sestier

V trnavskej Fakultnej nemocnici (FN) je oddnes neobsadených 40 pracovných miest sestier. Na konečných 56 odchodov sestier k 1. februáru sa vedeniu podarilo nájsť 16 nových zamestnancov. Ďalším siedmim sestrám plynie ešte výpovedná doba.

Podľa hovorcu FN Matúša Stračiaka dnešok nemocnicu nezaskočil, pretože na obmedzený režim sa pripravovali a pracovali v ňom už dva týždne predtým. "Žiadna dráma sa nedeje. Takúto situáciu poznáme z letných prázdnin či vianočných sviatkov. Zároveň intenzívne pracujeme na tom, aby sme naše stavy sestier doplnili, sme v kontakte s úradom práce i ďalšími inštitúciami," povedal Stračiak pre TASR.

Vo FN je zatvorená lôžková časť ORL, pacienti sú hospitalizovaní na chirurgickej klinike. Urológia, neurológia, gynekologicko-pôrodnícka klinika a klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorých sa odchody sestier dotkli, pracujú v bežnom režime, prijímajú však podľa hovorcu menej pacientov. "Máme pripravený program, v ktorom budeme zabezpečovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak, aby nebola znížená jej kvalita a spokojnosť pacienta. Je možné, že budeme prispôsobovať program plánovaných výkonov a hospitalizácií," uviedol Stračiak.

Dodal, že pre prípady napr. hromadných nešťastí majú pripravené traumatologické plány tak, aby dokázali zvládnuť každú takúto situáciu. Traumatologicko-ortopedická klinika, urgentný príjem aj všetky jednotky intenzívnej starostlivosti fungujú v štandardnom režime.