Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Sheila Sz. tvrdí, že je nevinná, ale za videom proti moslimom si stojí

Na archívnej snímke Sheila Sz. prichádza na rozhodovanie o vzatí do väzby na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

V prípade uznania viny jej hrozí trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov.

Banská Bystrica 1. marca (TASR) – Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa v stredu začalo hlavné pojednávanie so Sheilou Sz., ktorá čelí obžalobe z extrémistickej trestnej činnosti aj vyhrážania. Obžalovaná vyhlásila, že je nevinná. Hoci nepopiera, že to urobila, nevníma to ako spáchanie trestného činu, keďže tým vraj nikomu neublížila a stojí si za tým.

Sheila Sz. sa zviditeľnila na internete nenávistnými vyjadreniami a videom voči moslimom v roku 2017. Ukazovala na ňom korán, vytrhala z neho strany, ktoré zapálila a roztrhanú knihu demonštratívne pomočila. Vyzvala na boj proti moslimom a vyhrážala sa im. Nikto ju vraj nezastaví a ak sa nevedia prispôsobiť, nemajú u nás čo hľadať.

Obžalovaná potvrdila, že na videu je ona, korán kúpila v kníhkupectve v zahraničí a video sa natáčalo mimo územia SR. Od detstva vraj bola sexuálne zneužívaná a stala sa obeťou obchodovania s ľuďmi. Vo Fínsku ju údajne zavreli do tábora, kde ju mali zneužívať ľudia z moslimskej komunity. Pred samosudcom ŠTS ich označila za parazitov, ktorí predávajú svoje deti a obchodujú s drogami. Nemá ich rada, lebo im všetko prejde. Tvrdí, že to urobila preto, aby ich ponížila.

"Tieto dve veci sa čiastočne nezlučujú, pretože ak obžalovaný vyhlási, že je nevinný a zároveň sa k trestnej činnosti priznáva, je zvláštne posudzovanie okolností samotného prípadu," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa znalkyne Sheila Sz. trpí závažnou duševnou poruchou, lieči sa a je pod dohľadom psychiatrov. Choroba nemá vplyv na jej ovládacie a rozpoznávacie schopnosti, a teda chápe zmysel trestného konania. V prípade uznania viny jej hrozí trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov.