Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Horúčavy u nás lámu rekordy. Aj na konci augusta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na viacerých miestach dnes Slovenský hydrometeorologický ústav nameral 33,3 stupňa Celzia, čo označil za absolútny rekord pre 31. august.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Horúčavy lámu rekordy aj na konci augusta. Meteorológovia ich namerali dnes, ale aj počas predchádzajúcich dní.

Na viacerých miestach dnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral 33,3 stupňa Celzia, čo označil za absolútny rekord pre 31. august. Teplota vzduchu dosiahla takúto hodnotu napríklad v Dolnom Hričove.

"Veľmi teplo bolo dnes aj na severe, v Liesku sme namerali 32,4 stupňa Celzia, bola to najvyššia teplota na danej stanici v tomto roku," informovali TASR zo SHMÚ.

Absolútny slovenský rekord bol podľa meteorológov prekonaný aj v nedeľu (30.8.) v Čaklove, kde teplota vzduchu dosiahla 36,8 stupňa Celzia. "Čo je o tri desatiny viac ako pôvodný rekord z Malaciek z roku 1992," podotkli zo SHMÚ.

Najvyššiu teplotu na danej stanici v tomto roku namerali v nedeľu v Poprade, a to 34 stupňov Celzia. Podľa meteorológov je to na koniec augusta veľmi netypické.

Vlna horúčav je na Slovensku od piatka (28.8.), odvtedy meteorológovia namerali každý deň aspoň na jednej stanici 35 stupňov Celzia.

Absolútne maximum teploty pre prvý september je 32,8 stupňa Celzia z Orechovej z roku 2012. "Túto hodnotu zrejme opäť prekonáme na mnohých miestach," dodali meteorológovia.