Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V novom týždni by na Slovensko malo zavítať babie leto

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zmenu pocítia rýchlejšie na strednom a východnom Slovensku.

Bratislava 24. septembra (TASR) – V poslednom septembrovom týždni by súčasné zachmúrené počasie malo vystriedať babie leto. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to na sociálnej sieti naznačuje s odvolaním sa na predpoveď modelu Európskeho centra pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF).

"Vyzerá to tak, že postupne to bude u nás už bez výdatnejších zrážok, s výnimkou mrholenia pri hmlách alebo nízkej oblačnosti. Pri jasnom a polojasnom počasí sa ešte niekde môžu vyskytnúť hmly, viať by mal prevažne slabý vietor a cez deň pri slnečnom počasí bude teplejšie ako v posledných dňoch," uvádzajú meteorológovia.

Zmenu pocítia rýchlejšie na strednom a východnom Slovensku. "Z predpovedných materiálov je zrejmé, že na západe nášho územia môže ešte v prvej polovici budúceho týždňa aj pršať, takže tu to s nástupom ustálenejšieho počasia môže byť komplikovanejšie ako na strednom a východnom Slovensku,“ spresňujú odborníci SHMÚ.

Dodávajú, že momentálne ešte nemožno určiť, či počasie babieho leta vydrží dlhšie alebo bude iba otázkou pár dní. Pripomínajú v tejto súvislosti rôzne skúsenosti z minulosti. "V niektorých rokoch býva u nás babie leto výrazné aj počas viacerých týždňov a takmer vôbec nie je prerušené, sú však aj také roky a bol toho príkladom aj rok 2016, keď je babie leto relatívne nevýrazné a trvá krátko,“ upozorňujú.