Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na západnej polovici Slovenska varuje SHMÚ pred dažďom i povodňami

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

SHMÚ pripomína, že predpokladaný úhrn a intenzita zrážok do 35 milimetrov sú v danom ročnom období a oblasti bežné, avšak môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Bratislava 14. septembra (TASR) - západnej polovici Slovenska dnes môže napršať 20 až 35 milimetrov zrážok.

Na väčšine riek stredného a západného Slovenska platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy, rieky Horný a Dolný Hron, Slaná i Ipeľ dosahujú prevažne druhý stupeň. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Pred dažďom na dnes vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 19.00 h. SHMÚ pripomína, že predpokladaný úhrn a intenzita zrážok do 35 milimetrov sú v danom ročnom období a oblasti bežné, avšak môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. "Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú hydrometeorológovia.

Meteorológovia predpokladajú, že prvý stupeň hydrologickej výstrahy bude na riekach platiť do 20.00 h, druhý stupeň na spomínaných štyroch riekach len predpoludním.

Na niektorých riekach na strednom Slovensku pritom platí prvý stupeň povodňovej aktivity a ich hladina stúpa. Na toku Malina v stanici Jakubov namerali druhý stupeň, no hladina rieky už klesá. "Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčame využívať tok na rekreačnú plavbu," pripomína SHMÚ.
Foto: SHMÚ