Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Na Katarínu sa vyskytli mrazy. Aj pod mínus desať stupňov Celzia

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa operatívnych údajov automatickej a klimatologickej siete SHMÚ bolo v Oravskej Lesnej až mínus 13,6 stupňa Celzia.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Na Slovensku bolo dnešné ráno, v deň sv. Kataríny, mrazivé. Na niektorých staniciach teplota poklesla aj pod mínus desať stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).



Podľa operatívnych údajov automatickej a klimatologickej siete SHMÚ bolo v Oravskej Lesnej až mínus 13,6 stupňa Celzia. "Nízke minimálne teploty vzduchu, okrem horských polôh, boli aj na iných staniciach. V horehronskej obci Telgárt teplota poklesla na mínus 12,3 stupňa Celzia, vo Švedlári na mínus 11,9 a v Podolínci na mínus 11,7 stupňa Celzia," uvádza SHMÚ.

Teplota vzduchu poklesla pod mínus desať stupňov Celzia aj na staniciach Plaveč, Poprad, Liesek, Turzovka, Bardejov, Medzilaborce a Liptovský Hrádok. "Na niektorých spomenutých miestach, v dolinách a kotlinách, leží snehová pokrývka, ktorá k tomuto poklesu teploty vzduchu ešte napomohla," vysvetľuje SHMÚ s tým, že v Oravskej Lesnej je aktuálne osem centimetrov snehu, v Telgárte štyri a súvislá snehová pokrývka je aj na staniciach Liesek a Čadca.

Takéto mrazy sú však podľa SHMÚ ďaleko od rekordov. "Napríklad v Oravskej Lesnej najnižšia teplota vzduchu, ktorá pripadá na dátum 25. novembra, je až mínus 25,2 stupňov Celzia," podotýka SHMÚ. Takto chladno tam bolo na Katarínu v roku 1975.