Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nasledujúce dni vydali meteorológovia výstrahy pred vysokými teplotami

Pretrvávajúce horúčavy na Slovensku znepríjemňujú život všetkým vekovým kategóriám. Najrizikovejšie skupiny sú deti a starší ľudia. Na snímke záchranná zdravotná služba zasahuje na Trnavskom mýte 21. júla v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Nasledujúce dni bude na Slovensku horúco. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy pred vysokými teplotami. Treba s nimi počítať v stredu (5.8.) a vo štvrtok (6.8.). Dnešok je zatiaľ bez výstrah.

V stredu sa teplota vzduchu oteplí na 33 až 35 stupňov Celzia najmä v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Od 12.00 do 17.00 h tam platí výstraha prvého stupňa.

Foto: SHMÚ


Vo štvrtok sa na západe a juhu Slovenska ešte viac oteplí. Pre Bratislavský, Nitriansky, Trnavský kraj a časť Banskobystrického Trenčianskeho a Košického kraja platí výstraha druhého stupňa. Teploty tam dosiahnu 35 až 36 stupňov Celzia. V Žilinskom a Prešovskom kraji bude maximálne 30 až 32 stupňov, čo je príznačné pre výstrahy prvého stupňa.

Foto: SHMÚ


Počas horúcich dní by ľudia nemali podceňovať pitný režim. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," pripomína hlavný hygienik SR Ivan Rovný jedno z pravidiel počas letných horúcich dní.

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

Pozor si treba počas horúcich dní dávať aj na klimatizáciu. S tou to netreba preháňať. Aby nám neškodila, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia. "Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku," vysvetlil Rovný.