Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje pred silným vetrom

Ilustračné foto Foto: internet

Výstraha Slovenského hydrometeorologické ústavu (SHMÚ) platí až do štvrtka 27. apríla.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Meteorológovia varujú pred vetrom na severe Slovenska. Počas dňa tam ojedinele v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 22 metrov za sekundu (65 - 80 kilometrov za hodinu).

Silný vietor sa očakáva aj na horách severného a stredného Slovenska. Výstraha Slovenského hydrometeorologické ústavu (SHMÚ) platí až do štvrtka 27. apríla. Nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 25 až 32 metrov za sekundu (90 - 115 km/h).

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


Prílev teplého vzduchu na strmších svahoch spôsobí samovoľné lavíny



Vo vysokohorskom prostredí slovenských hôr zrána pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom výrazného oteplenia v čase poludnia sa sneh premočí a vo Vysokých a Západných Tatrách spôsobí zvýšenie lavínovej hrozby na tretí stupeň. Vo Veľkej Fatre je počas celého dňa malé riziko uvoľnenia lavín.

"V pondelok (24.4.) sneh vplyvom slnečného žiarenia sadal a stabilizoval sa. Počas dnešného dňa však očakávam, že vplyvom silného oteplenia sa vyskytnú samovoľné lavíny, a to najmä na svahoch s južnou orientáciou," informoval TASR Martin Buliak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Doplnil, že silný vietor v uplynulých dňoch preniesol množstvo snehu na svahy s južnou orientáciou, kde sú vetrom vytvorené dosky a vankúše, ktorých odtrhnutie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. "Obzvlášť opatrný treba byť pod skalnými stenami a pri prudkej zmene sklonu," upozornil lavínový špecialista.

"Na mnohých miestach, predovšetkým na úpätiach stien a v žľaboch, je pod vrstvou nového snehu vrstva krúpkov, ktoré výrazne znižujú stabilitu snehovej pokrývky," dodal.