Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Na horách bude opäť fúkať, v niektorých okresoch hrozia povodne

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mimoriadne silno fúka vietor od skorého rána na hrebeňoch hôr v okrese Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Slovensko dnes opäť potrápi silný vietor, miestami hrozia aj povodne. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Mimoriadne silno fúka vietor od skorého rána na hrebeňoch hôr v okrese Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. V nárazoch tu dosahuje rýchlosť 34 až 40 metrov za sekundu, čo je veľmi nebezpečné pre ľudské aktivity. Vietor by mal ustať večer.

Pre tieto okresy platí i výstraha druhého a prvého stupňa. Nad pásmom lesa fúka nárazovo rýchlosťou 23 až 28 metrov za sekundu, v nižších polohách 18 až 23 metrov za sekundu. Situácia by sa mala ustáliť pred 16.00 h.

Pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj platí výstraha prvého stupňa pred vetrom. Miestami tam bude nárazovo fúkať rýchlosťou 18 až 23 metrov za sekundu. Vietor by sa mal ustáliť poobede.

Povodne hrozia do večera v okrese Ružomberok, Čadca, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa. Pre trvalý dážď tu predpokladajú vzostup vodných hladín na tokoch.

Vo Vysokých Tatrách je druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

Vplyvom vetra a nového snehu je vo vysokých Tatrách od 1800 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V Západných Tatrách trvá od nadmorskej výšky 1500 metrov malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Rovnaká hrozba lavín vznikla aj v Nízkych Tatrách. V dôsledku sneženia je navyše v priebehu dňa tendencia lavínového nebezpečenstva mierne stúpajúca.

Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách od desať do 25 centimetrov nového snehu, za poslednú periódu do 40 centimetrov. Sneh je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestený. V nižších polohách je vlhký až kašovitý. Vo vyšších polohách je suchý a vetrom ubitý. Na záveterných svahoch, pod skalnými stenami a v záveroch dolín sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu. Vo Vysokých Tatrách výška snehovej pokrývky presahuje v týchto miestach 100 centimetrov.

"Obzvlášť nebezpečné sú vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby južných a východných orientácií, kde je snehová pokrývka len mierne spevnená," uviedol. Na takýchto miestach sa podľa neho vyskytujú vetrom nafúkané vankúše a je možné spontánne uvoľnenie malých lavín a prachových splazov.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. V najvyšších polohách snežilo. Pod 1500 metrov nad morom mrholilo, prípadne padal dážď so snehom. Teploty sa pohybovali od mínus šiestich do plus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúka prudký vietor severných smerov, ktorý miestami dosahuje silu mohutnej víchrice s rýchlosťou nad 100 kilometrov za hodinu.